Leopard (heraldikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordet Leopard har flere betydninger, se oversikt på pekersiden Leopard.

«Leopard» er en stilisert, grafisk figur som i våpenskjold og heraldikk betegner en løve som vender ansiktet mot tilskueren (en face). For øvrig er den heraldiske løven en stilisert jaktgepard med lite hode, smal midje og lang buskete hale.

Opprett leopard («leopardisert løve») i Giskes kommunevåpen

Leoparder og leopardhoder finnes i våpen allerede fra middelalderen og de fleste europeiske land, blant annet i våpenseglet til den norske stormannen Erling Vidkunsson (død 1355) av Giskeætten.

Det danske riksvåpen og kongevåpen har tre gående løver som tidligere, særlig i middelalderen, også kan finnes avbildet som leoparder.

En hel løve som vender ansiktet mot tilskueren, kan i blasoneringer bli betegnet som "en leopardisert løve", slik som i kommunevåpenet til Giske fra 1985. Dette våpenet henspiller på Erling Vidkunssons segl fra 1343.

I slektsvåpen til de innvandrede, opprinnelig tyske, slektene Beichmann og Brügmann, er det et hjerteskjold med et kronet leopardhode. Våpen Brügmann er malt på gallerifronten i Solum kirke ved Skien.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Andre land

  • Poul Bredo Grandjean: «Dansk Heraldik», København 1919 (bare dansk-norsk adelsheraldikk og i dag å anse som foreldet)
  • le Baron Stalins: «Vocabulaire-Atlas Héraldique en six Langues: Francais-English-Deutsch-Español-Italiano-Nederlandsch», Paris 1952
  • Carl-Alexander von Volborth: «Alverdens heraldik i farver», Politikens Forlag, København 1972 (oversatt av Sven Tito Achen)
  • Ottfried Neubecker: «Heraldik. Kilder, brug, betydning», København 1979 (oversatt og bearbeidet for Skandinavia av Nils G. Bartholdy)
  • Carl-Alex. von Volborth: «Heraldry – Customs, Rules and Styles», Dorset 1981, side 27-28
  • Carl-Alex. von Volborth: «The Art of Heraldry», Dorset 1987
  • Magnus Bäckmark og Jesper Wasling: «Heraldiken i Sverige», Lund 2001