Hopp til innhold

Skive (heraldikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skive som også er kalt en «kule» (svensk: rundel, engelsk: roundel, fransk: tourteau) er en sirkelrund, grafisk figur mye brukt i våpenskjold allerede fra middelalderen og i alle europeiske land.

Skiver i våpenskjoldet (fra 1994) til Västra Hargs församling, Mjölby, Sverige.

Når skiven har tinkturer (det vil her si metallfarger) gull eller sølv, kalles den i blasoneringer ofte for en mynt, for eksempel i kommunevåpenet til Randaberg fra 1981 og Brunlanes fra 1985, begge med sølv mynter. Gull skive er i engelsk blasonering kalt bezant, sølv skive er kalt plate, mens skiver i andre tinkturer har andre betegnelser.

I tiden ca. 1600-1800 er en skive ofte avbildet i våpen med skyggelegging og perspektiv som en kule, og til dels er det da tilsiktet at figuren skal være en kule, for eksempel i sjøhelten Peter Wessel Tordenskiolds adelsvåpen.

Tre skiver inngår i Munthes gamle slektsvåpen, som er avbildet på Arnstein Rønnings nettsted http://heraldikk.blogspot.com/. Skivene eller kulene er betegnet som "globuli" i blasoneringenlatin i adelspatentet fra 1755 for slekten von Munthe af Morgenstierne. I våpenavbildninger ses disse dels som flate skiver og dels som runde kuler.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata