Brisyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brisyre er et bitegn i form av en liten tilleggsfigur i et våpenskjold, eller en tilføyelse av en eller flere bistreker i et bumerke. Brisyre er et tillegg for å skape litt forskjell eller litt likhet med et eksisterende våpen eller bumerke.

Ordet «brisere» betyr å legge til en brisyre, mens ordet «brisering» kan bety det samme som ordet brisyre.

En turnerkrage er den mest vanlige brisyren i våpenskjold, men den er uvanlig i Skandinavia. Tilføyelse av brisyrer er sjeldne i skandinaviske våpenskjold, men metoden er godt kjent fra Storbritannia og enkelte andre land.

I norske og utenlandske bumerker er det imidlertid svært vanlig å ha grunnformer som har tilføyelser av småstreker og bifigurer.

Brisyrer blir lagt til i våpnenes skjold, det forekommer brisyrer også på skjoldholdere, men brisyrer er uvanlige i hjelmtegn.

Nedenfor er det avbildet først et kongekronet skjold for en portugisisk monark uten brisering, og deretter prinse- og adelskronede skjold med brisyrer, alle fra den tidligere portugisiske kongeslekten. Brisyrene er såkalte «turnerkrager» i skjoldets øvre del og på turnerkragenes fliker er det forskjellige småfigurer som brisyrer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]