Hopp til innhold

Heraldisk Tidsskrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Heraldisk Tidsskrift er et nordisk tidsskrift som utgis i København av det skandinaviske Heraldisk Selskap (Societas Heraldica Scandinavica). Utgivelsen startet i 1960 og kommer vanligvis med to hefter pr år. I mars 2017 er tidsskriftet kommet til bind 12 og hefte nummer 115.

Tidsskriftet har artikler om heraldiske emner og aktiviteter, alle typer våpenskjold og en del beslektede emner; flagg, bumerker, seglmerker, symboler m.m. Det er særlig artikler om nordiske forhold, men også om heraldikk i andre land, internasjonale kongresser og annet. I så å si hvert hefte er det artikler på norsk og/eller som angår Norge.[trenger referanse]

Forfatterne av artiklene er for det meste nordiske, men også enkelte fra andre land. Blant dem som har skrevet i tidsskriftet er Hallvard Trætteberg, Hans Krag, Gunnar Scheffer (Sverige; statsheraldiker), Sven Tito Achen (Danmark; i en årrekke dets redaktør), Jan Raneke (Sverige), Ernst Verwohlt (Danmark), Allan Tønnesen (Danmark; tidligere dets redaktør), Knud Prange (Danmark), Nils G. Bartholdy (Danmark), Bruno Heim (Vatikanet). Dessuten er artikler skrevet av blant andre følgende fra Norge: Harald Nissen, Knut Johannessen, Thorbjørn Bergersen, Geir Helgen, Tom Sverre Vadholm, Tore Vigerust, Kaare Seeberg Sidselrud og Hans Cappelen.

Tidsskriftet er rikt illustrert - også med fargebilder. Lengre artikler har et «abstract» på engelsk - det kan være enkelte artikler som i tillegg har et sammendrag på andre språk.

Tidsskriftets redaktør er for tiden den norske seniorrådgiver og cand.mag. Kaare Seeberg Sidselrud, Oslo. Han etterfulgte den danske cand.mag. Poul greve Holstein. Norsk medlem av redaksjonen er forsker Øystein Ekroll. I tidsskriftets redaksjonsråd sitter personer fra alle de skandinaviske landene. Et norsk rådsmedlem gjennom mange år, er førstebibliotekar Harald Nissen, Trondheim, mens andre norske rådsmedlemmer er Erla Bergendahl Hohler, Oslo, førsteamanuensis Jan Oskar Engene, Bergen, og forfatteren Terje Bratberg, Trondheim.

Tidsskriftet er regnet[av hvem?] for å holde en høy faglig kvalitet, og som å være et av verdens ledende tidsskrifter på sitt område.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Heraldisk Tidsskrift (ISSN 0440-6966)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]