Skjoldbord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skjold med rød skjoldbord for Telemark bataljon.

En skjoldbord, eller bare bord, er en figur som brukes i våpenskjold. Skjoldborden er en bred stripe som går langs alle skjoldets sidekanter. Ofte regnes skjoldborden som en såkalt heroldsfigur på grunn av sin geometriske form.

Skjoldbord finnes i våpenskjold fra heraldikkens eldste tid i middelalderen og i alle land med europeisk heraldikk. Skjoldborden kan være i alle heraldikkens farger (tinkturer) og den kan være formet med rette kanter eller med de heraldiske snittene. En skjoldbord kan være bare en farge eller ha en eller flere småfigurer plassert inne i borden.

Et spesielt tilfelle av skjoldbord er landskapsvåpenet til Holstein med et såkalt «nesleblad» som opprinnelig var en skjoldbord dannet av ulvetannsnitt. En rettskåret skjoldbord uten figurer, er det i avdelingsmerket til Telemark bataljon fra nyere tid. Den norske stormannen Bjarne Erlingsson av Bjarkøyætten hadde i sitt segl fra 1306, en opprett griff innenfor en bred skjoldbord med 11 firbladete roser. Det opprinnelig engelske slektsvåpenet Aall, har en blå skjoldbord med vekselvis 8 gull liljer og 8 gull løver.

«Skjoldrand» eller bare «rand» brukes til dels om en skjoldbord som ikke er så bred, og ofte når det ikke er figurer inne i skjoldborden. Eksempler er i beskrivelser (blasoneringer) av de norske slektsvåpnene Anker og Kierulf.

Noe annet enn skjoldborden er den skjoldkanten som ofte ble brukt på 1800-tallet i våpenskjold. Skjoldkanten går også langs skjoldets sidekanter, men er klart smalere enn skjoldborden. Vanligvis har slike skjoldkanter ikke noen spesiell heraldisk betydning, men anses som et rent dekorativt innslag. Også skjoldkanten kan være i de forskjellige heraldiske tinkturene, men normalt er den av gull.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Utenlandsk