Hopp til innhold

Geir Helgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geir Helgen
Født25. oktober 1939
Sør-Afrikas flagg Durban
BeskjeftigelseArkeolog
UtdannelseArkeologi
NasjonalitetNorsk
SpråkNorsk

Geir Helgen, født 25. oktober 1939 i Durban, er en norsk arkeolog, tegner, heraldiker og kulturarbeider.

Geir Helgen bodde i sin barndom også i Alexandria før familien i 1947 kom til Bergen. Han har studert ved universitetene i Wien og Bergen. Han har magistergrad i nordisk arkeologi med en avhandling om merovingertidsfunn, fra Universitetet i Bergen i 1973, og mellomfag i norsk, tysk, historie og grunnfag i folkeminnevitenskap. Han arbeidet som konservator ved Historisk museum i Bergen og ved Universitetets Oldsaksamling i Oslo, før han ble fylkeskonservator i Buskerud i 1976. Han gikk av med pensjon i 2004 og er nå bosatt på Nesbyen i Hallingdal.

Helgen har i sitt virke vært spesielt opptatt av museer og kulturminnevern.

Helgen har hele sitt liv hatt tegning som mer enn en hobby – med størst interesse for karikaturtegning. Han viste tidlig talent for denne kunstformen og videreutviklet og raffinerte denne ved studieoppholdet i Wien. Av flere forbilder har han vel særlig vært inspirert av Storm P. Tegningene varierer fra de helt nøkterne og kjølige illustrasjoner, til vilt harselerende sarkasmer som tar opp de fleste temaer. Motivene er ofte overkarikerte og burleske. De inneholder ikke sjelden dypt anakronistiske eller saklig sett helt meningsløse bielementer som skaper en egen forskrudd tilleggskomikk i situasjonen. I 2006 ble det gitt ut et utvalg av 250 av Geir Helgens strektegninger fra den arkeologiske og kulturbyråkratiske sfære under tittelen "Helgen-streker".

Helgen var formann i Norsk Heraldisk Forening fra 1990 til 2003. Han har en av Norges største boksamlinger om heraldiske emner, og han deltar jevnlig i nordiske og internasjonale heraldiske kongresser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ludvig Throndsen: Drammensere anno dengang. Tegninger av Geir Helgen, Drammen 1995
  • Geir Helgen: «Odd og egg: Merovingertidsfunn fra Hordaland, Sogn og Fjordane», Arkeologiske avhandlinger fra Historisk museum, Universitetet i Bergen, 1982
  • Tore Bjørgo, Ole Egil Eide og Svein Indrelid: Helgen-streker. Et utvalg av Geir Helgens tegninger, Bergen 2006
  • Geir Helgen: «Berlin-erklæringen om grunnregler for heraldisk utforming», Heraldisk Tidsskrift, bind 12 nr. 115, København mars 2017, side 238-240.
  • Geir Helgen: «Intet nytt under solen», Våpenbrevet nr. 101 august 2017, Norsk Heraldisk Forening, Oslo 2017, side 12-19 (om en tysk heraldisk bok fra 1694).