Norges Bondelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges Bondelag
Norges bondelag fane.jpg
Norges Bondelags fane
Stiftet1896
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedhttp://www.bondelaget.no
Bønder protesterer mot Solberg-regjeringas landbrukspolitikk; foran Stortinget 20. mai 2014

Norges Bondelag er den største interesseorganisasjonen for bønder i Norge. Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Norges Bondelags hovedmål for norsk landbruk er å øke den bærekraftige matproduksjonen og sjølforsyninga basert på norske ressurser, og å øke verdiskapinga gjennom bruk av ressursgrunnlaget på den enkelte gården. Målet med dette er å gi næringsutvikling, arbeidsplasser og grobunn for levende lokalsamfunn i hele landet.

Bondelaget selv mottar ikke statsstøtte, og er økonomisk og politisk uavhengig.

Laget ble startet i 1896 med tittelen Norsk Landmandsforbund. Dengang skulle det arbeide til beste for landbruksnæringen og prøve å påvirke politiske avgjørelser, med andre ord noenlunde det samme formålet som i dag. I 1922 skiftet bevegelsen navn til Norges Bondelag, bare to år etter at landsmøtet hadde vedtatt å opprette Bondepartiet (nå: Senterpartiet), som skulle arbeide aktivt og direkte for bøndenes interesser på Stortinget.

Norges Bondelag har 63 000 medlemmer, fordelt på 515 lokallag og 18 fylkeslag.

Styre[rediger | rediger kilde]

Styret etter årsmøtet i 2019 består av styreleder Lars Petter Bartnes, første nestleder Bjørn Gimming og andre nestleder Frøydis Haugen. Styremedlemmer er Erling Aas-Eng, Bodhild Fjelltveit, Birte Usland, John Erik Skjelnes Johansen og 1. vara Egil Hoen, Nils Asle Dolmseth (Tine ) Arne Elias Østerås (Norske Felleskjøp), Merethe Sund (Nortura), Ellen Krageberg (Norges Bygdekvinnelag) og Inger Johanne Brandsrud (Norges Bygdeungdomslag).

Formenn/ledere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bartnes valgt som leder i Bondelaget. t-a.no (5. juni 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]