Norges Bondelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Bondelag
Norges Bondelags fane
Stiftet1896
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedbondelaget.no (no)
Bønder protesterer mot Solberg-regjeringas landbrukspolitikk; foran Stortinget 20. mai 2014
Jakkemerke / Pin for Norges Bondelag

Norges Bondelag er den største interesseorganisasjonen for bønder i Norge. Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Norges Bondelags hovedmål for norsk landbruk er å øke den bærekraftige matproduksjonen og sjølforsyninga basert på norske ressurser, og å øke verdiskapinga gjennom bruk av ressursgrunnlaget på den enkelte gården. Målet med dette er å gi næringsutvikling, arbeidsplasser og grobunn for levende lokalsamfunn i hele landet.

Bondelaget selv mottar ikke statsstøtte, og er økonomisk og politisk uavhengig.

Laget ble startet i 1896 med tittelen Norsk Landmandsforbund. Dengang skulle det arbeide til beste for landbruksnæringen og prøve å påvirke politiske avgjørelser, med andre ord noenlunde det samme formålet som i dag. I 1922 skiftet bevegelsen navn til Norges Bondelag, bare to år etter at landsmøtet hadde vedtatt å opprette Bondepartiet (nå: Senterpartiet), som skulle arbeide aktivt og direkte for bøndenes interesser på Stortinget.

Norges Bondelag har 63 000 medlemmer, fordelt på 515 lokallag og 16 fylkeslag.

Styre[rediger | rediger kilde]

Styret etter årsmøtet i 2022 består av styreleder Bjørn Gimming, første nestleder Egil Christopher Hoen og andre nestleder Bodhild Fjelltveit. Styremedlemmer er Erling Aas-Eng, Arthur Salte, Audhild S Slapgård, John Erik Skjelnes Johansen og 1. vara Thorleif Müller, Solveig Bratteng Rønning (Tine ) Arne Elias Østerås (Norske Felleskjøp), Merethe Sund (Nortura), Jorun Henriksen (Norges Bygdekvinnelag) og Henrik Nordtun Gjertsen (Norges Bygdeungdomslag).

Formenn/ledere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bartnes valgt som leder i Bondelaget Arkivert 6. juni 2014 hos Wayback Machine.. t-a.no (5. juni 2014)
  2. ^ Bjørn Gimming er den nye bondelagslederen. Norges Bondelag. Besøkt 11. september 2021.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]