Norges Bondelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges Bondelags fane
Bønder protesterer mot Solberg-regjeringas landbrukspolitikk; foran Stortinget 20. mai 2014

Norges Bondelag er den største interesseorganisasjonen for bønder i Norge. Norges Bondelag arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet. Norges Bondelags hovedmål for norsk landbruk er å øke den bærekraftige matproduksjonen og sjølforsyninga basert på norske ressurser, og å øke verdiskapinga gjennom bruk av ressursgrunnlaget på den enkelte gården. Målet med dette er å gi næringsutvikling, arbeidsplasser og grobunn for levende lokalsamfunn i hele landet.

Bondelaget selv mottar ikke statsstøtte, og er økonomisk og politisk uavhengig.

Laget ble startet i 1896 med tittelen Norsk Landmandsforbund. Dengang skulle det arbeide til beste for landbruksnæringen og prøve å påvirke politiske avgjørelser, med andre ord noenlunde det samme formålet som i dag. I 1922 skiftet bevegelsen navn til Norges Bondelag, bare to år etter at landsmøtet hadde vedtatt å opprette Bondepartiet (nå: Senterpartiet), som skulle arbeide aktivt og direkte for bøndenes interesser på Stortinget. Senterpartiet er i dag helt uavhengig fra Bondelaget.

Norges Bondelag har 63 000 medlemmer, fordelt på 515 lokallag og 18 fylkeslag.

Styre[rediger | rediger kilde]

Styret etter årsmøtet i 2017 består av styreleder Lars Petter Bartnes, første nestleder Bjørn Gimming og andre nestleder Frøydis Haugen. Styremedlemmer er Einar Frogner, Arnstein Røyneberg, Birte Usland, John Erik Skjelnes Johansen og 1. vara Bodhild Fjelltveit, Nils Asle Dolmseth (Tine ) Arne Elias Østerås (Norske Felleskjøp), Oddveig Gikling-Bjørnå (Nortura), Ellen Krageberg (Norges Bygdekvinnelag) og Tora Voll Dombu (Norges Bygdeungdomslag).

Formenn/ledere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bartnes valgt som leder i Bondelaget. t-a.no (5. juni 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]