Harald Nissen (heraldiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Nissen
Født9. mars 1932Rediger på Wikidata (91 år)
TrondheimRediger på Wikidata
FarAugust Johan Nissen
Barn Harald A. NissenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Bo Harald Nissen (født 9. mars 1932 i Trondheim) er en norsk pensjonert førstebibliotekar og heraldiker.

Faglig virke[rediger | rediger kilde]

Nissen er cand.real. fra Universitetet i Oslo med bifagene matematikk og kjemi og hovedfag zoofysiologi. Han har arbeidet ved universitetsbibliotekene i Oslo og Trondheim, fra 1964 ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Biblioteket, som i dag er Gunnerusbiblioteket ved NTNU Universitetsbiblioteket. Han har hatt ansvaret for oppbygging av de biologiske samlinger ved biblioteket, og har utgitt bibliografier innen museumsfag og biologi og skrevet artikler om bibliotekfaglige emner.

Nissen var sekretær i Trondhjems Historiske Forening 1979-1996. Han var medlem av Utvalget for merking av historiske bygninger i Trondheim (oppnevnt av Trondhjems Historiske Forening) 1994–2006 og er medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, hvor han har vært generalsekretær ved Selskabets Akademi 1996–2001 og visegeneralsekretær ved selskabet 2002–2007.

Sammen med sin onkel Gunnar Brun Nissen utgav han boken Slekten Nissen fra Bov sogn i Sønderjylland om sin slekt Nissen i 1978; kildematerialet til boken utgjør privatarkiv nr. 33 ved NTNU Universitetsbiblioteket, Gunnerusbiblioteket.

Han er far til politikeren Harald August Nissen.

Heraldisk virksomhet[rediger | rediger kilde]

Nissen er en kjent og aktiv heraldiker som sammen med sin kollega cand. philol. Monica Aase, har bygget opp en betydelig samling av heraldisk faglitteratur ved Universitetsbiblioteket i Trondheim. Han har holdt en lang rekke faglige foredrag innenfor området heraldikk i Norge og utlandet, bl.a. på internasjonale kongresser.

Nissen er en sentral medarbeider i de heraldiske bøkene Norske kommunevåpen (1987) og Segl i Universitetsbiblioteket i Trondheim (1990), samt i rådet til det skandinaviske Heraldisk Tidsskrift. Han har skrevet en mengde artikler om heraldiske emner i Heraldisk Tidsskrift, andre tidsskrifter, kongressrapporter m.v. Artiklene er om moderne norske kommunevåpen, om våpen i gamle kirker og på bygg som Austrått, om våpen fra middelalderen og fra senere tid, samt om norske og utenlandske slektsvåpen.

Hans egen slekt, Nissen (fra Sønderjylland), har dette våpenskjoldet i heraldisk beskrivelse (blasonering):I sølv en springende rød hind lagt på tre grønne graner. På hjelmen en springende rød hind lagt på tre grønne graner (Hans Cappelen: Norske slektsvåpen, Oslo 1969, side 177).

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Nissen fikk i 2007 Svenska Heraldiska Föreningens Förtjänstmedalj i gull, og mottok Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs minnemedalje i gull i 1985. Han ble æresmedlem i Trondhjems Historiske Forening i 2013.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Harald Nissen: DKNVS matrikkel 1960–2010. DKNVS' meddelelser – No.8, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Akademiet. Trondheim 2010. 75 s.
  • Harald Nissen og Gunnar Brun Nissen, Slekten Nissen fra Bov sogn i Sønderjylland, Trondheim, 1978, s. 69–70.