Hjerte (symbol)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget på et musikkhefte fra den amerikanske musikalen Have a Heart («å ha hjerte» eller «å vise omtanke») fra 1916 er rikt dekorert med hjertesymboler formet i tradisjonen fra europeisk kulturhistorie.

Hjerte (♥) er et utbredt symbol i tekst og bilder helt fra antikken og i flere kulturer. Et hjerte symboliserer vanligvis kjærlighet, men også andre sterke, positive følelser og at noe er verdifullt.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det eldste kjente bildet av hjertesymbolet med et moderne betydningsinnhold er dette miniatyrmaleriet av en elsker som rekker over hjertet til sin elskede dame. Illustrasjonen er hentet fra manuskriptet Roman de la poire fra midten sv 1200-tallet.

Hjerte som en grafisk figur formet som et stilisert blad med to halvsirkler øverst og en spiss nederst, har usikkert opphav. En forklaring er at formen opprinnelig representerte et blad fra et gammelt tre som antikkens grekere mente måtte være veien til udødelighet. På 1500-tallet skal en ha misforstått dette livssymbolet og begynt å male bladene i rødt istedenfor i grønt.

Figuren skal ha forekommet som dekor og merke allerede i oldtida, men betydningen som kjærlighetssymbol skal ikke ha oppstått før mot slutten av middelalderen i Europa. Den spesielle grafiske formen ser ikke ut til å hatt tilknytning til hjerte som metafor for romantisk kjærlighet før 1300-tallet. Denne symbolverdien ble trolig vanlig i løpet av 1400-tallet og endelig fastlagt på 1500-tallet.

Formen kan minne vagt om et virkelig hjerte med to sidekamre, men også om frøet til silphium, en vanlig krydder- og legeplante i antikken, der den blant annet ble brukt til å fremkalle aborter. Formen kan også likne en kvinnerumpe, et venusberg eller en utbrettet vulva. Hjertefiguren kan også dannes mellom halsene på to svaner under parringsleken.

Hjerter (fransk coeur) har vært symbol på spillkort siden 1400-tallet, et merke som kan ha utviklet seg fra tegninger av et beger eller et løvblad på eldre kortstokker.

Utbredelse og betydning[rediger | rediger kilde]

Utsnitt av en egyptisk dødebok fra ca. 1275 f. Kr. viser Anubis (med sjakalhode) som veier skriveren Hunefers hjerte (i en krukke) mot «sannhetens fjær» på vekten til Maat. Thoth (med ibishode) noterer resultatet for gudene. Er hjertet lettere enn fjæra, får den døde passere til etterlivet i Aaru, hvis ikke, blir han slukt av Ammit, et demon satt sammen av krokodille, løve og flodhest.
Religiøst motiv av den flamske kunstneren Anton Wierix (ca. 1552– ca. 1604) som viser hvordan «troen på Kristus redder den troendes hjerte ut av det verdsliges nett av falskhet». Hjertesymbolet har stilisert aorta.

I Bibelen er hjerte brukt som symbol både i det gamle og i Det nye testamentet.

I poesi, dikt, opera, film, slagere, populære sanger og liknende brukes hjerte som symbol så mye (blant annet i sammensetningen «hjerte og smerte») at mange personer mener at hjertet er blitt en klisje, det vil si mindreverdig eller iallfall nokså banalt som symbol.

I vestlig kulturkrets er det vanlig å avbilde symbolske hjerter i en nærmest trekantet form med spissen nedover og øverst to buede kanter som møtes i en liten spiss som peker nedover.

I heraldikk[rediger | rediger kilde]

Lutherrose, den tyske kirkereformatoren Martin Luthers personlige segl fra 1530, inneholder et hjerte. Tegningen er fra 1706. Hjertet representerer liv og kjærlighet, den hvite rosen glede og fred, korset troen på den korsfestede Jesus Kristus.
Hjerte i skjoldet til den svenske middelalderætten Krabbe.

Vi finner symbolske hjerter på mynter og segl, i bumerker, våpenskjold, flagg og mange andre steder. I heraldikken forekommer slike hjerter allerede fra middelalderen, i de fleste land og i både offentlige og private våpenmerker, bl.a. byvåpenet til Halmstad og de norske slektsvåpnene til Aubert, Butenschøn og Refsum.

I våpenskjold og bumerker forekommer en sammensatt figur der det fra et hjerte vokser opp tre roser med stilker og blad eller andre blomster. Det kan også være plassert et kors på hjertets øverste kant. I bumerker kan den hjerteformede strekfiguren være kombinert på flere måter med andre figurer som kors, kryss, pil og stjerne.

Det heraldiske hjertet kan forveksles med figuren sjøblad, men sjøbladet har et dypere innhakk der de to buene møtes øverst i den nedvendte spissen. I Danmarks riksvåpen er det hjerter sammen med løvene og hjertene er noen ganger gjengitt som sjøblad.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Heraldisk litteratur[rediger | rediger kilde]

Kulturhistorie[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]