Hareidlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hareidlandet er ei øy i Møre og Romsdal og ligger i Hareid og Ulstein kommuner.[1]

I gammel tid var navnet på øya Hǫð. På moderne norsk blir skrivemåten Hod og på moderne islandsk Höð. Det er den største øya på Sunnmøre, og har et areal på 165,282 kvadratkilometer.[2] Innbyggertallet er ca. 12 600 og er den nest mest folkerike øya på Sunnmøre etter Uksenøya i Ålesund kommune.

Øya har broforbindelse med Dimna og Eika i Ulstein og med Gurskøya i Herøy/Sande over Dragsundbrua. I sør er øya knyttet til fastlandet via bro til Eika og tunnel til Ørsta/Volda. Eiksundtunnelen går 287 meter under havet og er verdens nest dypeste undersjøiske veitunnel. Fra Hareid er det hurtigbåtforbindelse til Valderøya i Giske og til Ålesund. Fra Hareid er det også ferjeforbindelse til Sulesund i Sula.

Det største tettstedet på øya er Ulsteinvik med 5 936 innbyggere (2022). Ulsteinvik er et viktig senter for maritim industri og er også et handelssenter. Det andre store tettstedet er Hareid med 3 467 innbyggere. Tettstedet Sundgot med 884 innbyggere ligger hovedsakelig på Dimna, men delvis på Hareidlandet. Videre Hjørungavåg med 706 innbyggere, som hevdes å være synonymt med det historiske Hjörungavágr, der slaget i Hjørungavåg skal ha funnet sted. I tråd med teorien skiftet bygda navn fra Liavåg til Hjørungavåg. Brandal har 340 innbyggere. Hareidlandet har også en andel (7 innbyggere) av Dragsund tettsted, som hovedsakelig ligger på Gurskøy.

Det høyeste fjellet på øya er Blåtinden (697 moh.) i Ulstein. Det nest høyeste fjellet er Kongsvollen (683 moh), som er grensefjell mellom Ulstein og Hareid. Det 3. høyeste fjellet er Melshornet (668 moh.) i Hareid.

Den største innsjøen er Snipsøyrvatnet i Hareid som har et areal på 3,19 km².

Hareidlandet med bygdene Hjørungavåg, Hareid og Brandal, sett fra øst

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 30. oktober 2015. 
  2. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Arkivert fra originalen 13. februar 2016. Besøkt 15. februar 2016. 


Denne artikkelen relatert til Møre og Romsdal er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.