Surfing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Surfing på Hawaii

Surfing eller bølgesurfing[1] er en sport som består av at en person som befinner seg flytende på et dertil passende brett (ofte laget av glassfiber), posisjonerer seg slik at bølger som er på vei inn mot land, driver brettet mot land med personen oppå brettet, vanligvis da stående.

Den opprinnelige typen surfing foregår ved at man ligger på et surfbrett og padler seg inn på en bølge rett før denne bryter og reiser seg opp på brettet. Man står i overgangen mellom der bølgen bryter og bølgeveggen og genererer fart med å svinge opp og ned veggen.

Denne aktiviteten startet opprinnelig på Hawaii,[trenger referanse] men har nå spredt seg til hele verden. Spesielt på 50-60 tallet eksploderte surfkulturen, og har siden bare øket.

Surfing i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er det ofte gode forhold for surfing, særlig på Vestlandet (Selje og Jæren) og i Lofoten, med det er også områder i Oslofjorden som egner seg for surfing. Norgesmesterskap ble holdt på Stadlandet i 2007,[trenger referanse] og på Perfect-skjæret (Point Perfect) ved OrreJærkysten i 2012.[1]

Ulike typer surfing[rediger | rediger kilde]

Surfing ved TeahupooTahiti

Det er flere typer surfing hvor man står, ligger eller sitter på kne. Alminnelig surfing vil på normalt vis bli betegnet som padlesurfing, idet surferens egen padlekraft er nødvendig for å oppnå drivkraft nok i vannet til å bli fanget av den medløpende bølgen. Surfebrett måles vanligvis i fot, og størrelsen på brettet avhenger enten av dyktigheten til surferen eller av bølgenes forhold. De alminnelige brettypene er longboards, malibu boards og shortboards. Et longboard vil lettere bli båret med bølgen, mens et mindre brett krever hardere padling. Jo mindre brettet er, jo dyktigere må surferen være for at opprettholde balanse og teknikk på bølgen. Man må også holde knærne bøyde.

En nyere form for surfing der man surfer ved hjelp av vindkraft kalles kitesurfing. Kitesurfing foregår med en drage som, lik i vindsurfing, oppfanger vindens kraft og dermed setter driv i surfebrettet.

Se også skimboarding.

Profesjonelle surfere[rediger | rediger kilde]

Det finnes profesjonelle surfere som konkurrerer for Norge.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.