Tredje kjønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Begrepet det tredje kjønn benyttes om mennesker som ikke anses eller anser seg for å være mann eller kvinne[1] og om den sosiale kategorien som eksisterer i land som, juridisk og/eller kulturelt, anerkjenner tre eller flere kjønn. Begrepet brukes i moderne tid særlig om en juridisk kjønnskategori som er innført i tillegg til mann og kvinne i flere land.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

En tredje juridisk kjønnskategori er innført i europeiske land som Danmark, Island, Nederland, Østerrike, Tyskland og Malta.[1][2][3] Videre eksisterer en tredje juridisk kjønnskategori i flere asiatiske land som India, Nepal, Bangladesh og Pakistan, og i USA, Canada og Australia. Rundt to milliarder mennesker bor i de landene som anerkjenner tredje kjønn.

I Norge vedtok Jonas Gahr Støres regjering i 2021 å utrede innføring av en tredje juridisk kjønnskategori.[1] Fra før har Venstre, SV, Rødt og MDG programfestet at de støtter dette.[4] Arbeiderpartiet har programfestet å «vurdere å innføre et tredje juridisk kjønn». Fremskrittspartiets Ungdom har også gått inn for en tredje juridisk kjønnskategori, mens daværende KrF-leder Knut Arild Hareide stilte seg åpen for å vurdere det.[5] Senterpartiets representanter har vært stilt fritt i saken.[6] Innføring av tredje juridisk kjønn har vært oppe til votering i Stortinget flere ganger tidligere, etter forslag fra Venstre og SV. Per 2022 er det bare Kristelig Folkeparti som er mot.[7]

Nepal var det første landet i verden som anerkjente det tredje kjønn.[8] Begrepet har også blitt brukt for å beskrive hijraene i India, Bangladesh og Pakistan, fa'afafina og lignende grupper i Polynesia[9] og edsvorne jomfruerBalkan, og brukes også av mange mennesker som tilhører disse gruppene. Indisk høyesterett anerkjente i 2014 tredje kjønn som en egen juridisk kjønnskategori.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Transgender Pride flag.svgDenne Transpersonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.