Fremskrittspartiets Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fremskrittspartiets Ungdom
FpU-logo.png
Moderparti Fremskrittspartiet
Erklært ideologi Libertarianisme, Klassisk liberalisme
Grunnlagt 1978
Formann Atle Simonsen (2014)
Generalsekretær André Bråthen
Hovedkontor Karl Johans gate 25, Oslo
Medlemstall 2 762 (2012)

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er Fremskrittspartiets politiske ungdomsorganisasjon. Organisasjonen ble offisielt stiftet på Fremskrittspartiets landsmøte i 1978, det samme landsmøtet som valgte Carl I. Hagen til formann for Fremskrittspartiet. FpU har aktive fylkeslag i alle landets fylker[1] og over 40 lokallag.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det ble tidligere gjort forsøk på å lage et ungdomsparti i Anders Langes Parti, ALPU, men Lange var motstander av opprettelsen av et eget ungdomsparti da han mente at frihetselskere skulle stå sammen uansett alder.

Den første formannen i FpU var Peter N. Myhre, som var formann frem til 1984. Dagens formann er Atle Simonsen. Generalsekretær er André Bråthen. Ungdomspartiet ble stiftet som et resultat av at en gruppe Frp-medlemmer ønsket et ungdomsparti.

Medlemsantall[rediger | rediger kilde]

Per 31. desember 2012 hadde FpU 2 762 medlemmer, mot 3 357 per 31. desember 2011[2]

FpUs politikk[rediger | rediger kilde]

Peter N. Myhre og Ove André Vanebo, henholdsvis første og tolvte formann

FpUs politikk baserer seg på den liberalistiske ideologien og mener at friheten er det viktigste i et samfunn. Eiendomsretten skal være fundamental og ukrenkelig og vil ha en mest mulig begrenset stat. Det skal være en fri markedsøkonomi med et minimum av statlig innblanding.

FpUs hovedsaker i forrige valgkamp var mer valgfrihet i skolen, lavere skatter og avgifter og strengere straffer for kriminelle.

FpU sine verdier har i de siste årene påvirket FrP sitt handlingsprogam. Blant annet var det FpU som kjempet for og fikk aktiv dødshjelp inn i FrP sitt program. FpU regnes som mer radikal en moderpartiet og har også prøvd å få gjennom et programforslag for å fjerne verneplikten, uten hell. Det var FpU som først foreslo stykkprisfinansiering i Norge, helt tilbake på 80-tallet. Nå er det en naturlig del av bl.a. finansiering av sykehus. I tillegg har de også fremmet andre radikale ideer som ikke har kommet frem. FpU satser stort på skolering av sine tillitsvalgte og arrangerer en gang i året en felles tillitsmannkonferanse, primært for nye tillitsvalgte og formenn. I hvert valgår arrangerer FpU en omfattende debattantskolering i forberedelse til skolevalget.

Skolevalg[rediger | rediger kilde]

Tidligere generalsekræter Odd Andreas Østtveit

Ved skolevalgene har FpU vært blant de partiene som får størst oppslutning, og har vært størst i 1989, 2003, 2005 og 2009.

Hovedkontor[rediger | rediger kilde]

Fremskrittspartiet og Fremskrittspartiets Ungdom flyttet i mars 2006 fra sine små lokaler på Youngstorget i Oslo, til nye lokaler i Karl Johans gate 25 like ved Stortinget.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Formenn i FpU[rediger | rediger kilde]

Kolonner

Generalsekretærer i FpU[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fylkes-og lokallag FpUs nettside
  2. ^ FrPs landsmøtepapirer 2013, side 46

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]