Fremskrittspartiets Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fremskrittspartiets Ungdom
Logo Fremskrittspartiets Ungdom 2021.png
ModerpartiFremskrittspartiet
FormannAndreas Simon Brännström
GeneralsekretærAndreas Ingebretsen
Grunnlagt1978
HovedkvarterKarl Johans gate 25, Oslo
Antall medlemmer1 732 (2019)
IdeologiLibertarianisme, Klassisk liberalisme

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er Fremskrittspartiets politiske ungdomsorganisasjon. Organisasjonen ble offisielt stiftet på Fremskrittspartiets landsmøte i 1978, det samme landsmøtet som valgte Carl I. Hagen til formann for Fremskrittspartiet. FpU har aktive fylkeslag i alle landets fylker[1] og over 40 lokallag.

Dagens formann er Andreas Simon Brännström, som overtok etter Bjørn-Kristian Svendsrud i august 2020.[2] Generalsekretær er Ola Buvik Skedsmo. Per 31. desember 2016 hadde FpU 2 081 medlemmer[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det ble tidligere gjort forsøk på å lage et ungdomsparti i Anders Langes Parti, ALPU, men Lange var motstander av opprettelsen av et eget ungdomsparti da han mente at frihetselskere skulle stå sammen uansett alder.

Ungdomspartiet ble stiftet som et resultat av at en gruppe Frp-medlemmer ønsket et ungdomsparti. Den første formannen i FpU var Peter N. Myhre, som var formann frem til 1984.

FpUs politikk[rediger | rediger kilde]

Siv Jensen besøker FpU på sommerleiren i 2009
Peter N. Myhre og Ove André Vanebo, henholdsvis første og tolvte formann
Tidligere formann Ove Vanebo feirer skolevalget sammen med fra høyre. Christer Kjølstad, Karine Skaret og Aina Stenersen

FpUs politikk baserer seg på den liberalistiske ideologien og mener at friheten er det viktigste i et samfunn. Eiendomsretten skal være fundamental og ukrenkelig og partiet vil ha en mest mulig begrenset stat med fri markedsøkonomi og et minimum av statlig innblanding.

FpUs hovedsaker i forrige valgkamp var mer valgfrihet i skolen, lavere skatter og avgifter og strengere straffer for kriminelle.

Formenn i FpU[rediger | rediger kilde]

Generalsekretærer i FpU[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]