Queer tango

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Queer tango

Queer Tango er et forsøk på å løsrive seg fra de tradisjonelle heteronormative kjønnsrollene i argentinsk tango. Queertango-dansere ønsker å bryte med forestillingen om tango som en dans mellom menn og kvinner, der menn er den aktive fører og kvinner den passive følger. Queer tango utfordrer forestillingen om hva det vil si å føre og følge og queertango-dansere skifter ofte rolle i løpet av dansen eller lar det være uklart hvem som fører.

Queer tango står sterkest blant lesbiske, homofile og transpersoner LHBT, men også for heterofile gir queer tango en mulighet til å utforske andre sider ved tango. Ved å lære både å føre og følge økes sensitiviteten og muligheten for god kommunikasjon mellom dansepartnerne.

Historien om Queer Tango[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1900-tallet fantes det et stort overskudd av nyimmigrerte ugifte menn i Buenos Aires. Dans, ved siden av bordell-besøk, var blant de få mulighetene disse mennene hadde for å treffe kvinner. For å bli flinke å danse og dermed bedre sine sjanser overfor det annet kjønn, øvde menn med å danse med hverandre. Samkjønnet dans har dermed lange tradisjoner i tango.

Tango ble sett på som en dans for arbeiderklassen i Buenos Aires. Men når dansen ble populær i Europa, særlig i Paris, ble tango reintrodusert i Buenos Aires som en dans for overklassen. Imidlertid førte dette til at aspektet med samkjønnet dans ble borte og på milongaene i Buenos Aires ble det forbudt for menn å danse sammen.

Samkjønnet dans har likefullt forekommet siden tangoens opprinnelse, men Queer tango bevegelsen som sådan oppsto i Hamburg i 2001 ved arrangeringen av den første lesbisk-homofile milonga.[1] Samme år fant den første internasjonale queertango-festivalen sted. Grunnleggerne valgte å bruke begrepet ”queer” som referanse til queer teori som stiller spørsmål ved det naturgitte i kjønnsroller og seksuelle preferanser.

Siden har Queer tango bredt seg internasjonalt til bl.a. Berlin, Stockholm, New York, San Francisco og London. I Oslo begynte byggingen av et queertango-miljø i 2007[2] og foreningen Oslo Tango Queer ble stiftet i juni 2010.[3] Den første internasjonale queertango-festivalen i Norge fant sted i Oslo 27.-29. august samme år.

I Buenos Aires åpnet den første Queer Milonga, La Marshall, i 2002.[4] Den første internasjonale queertango-festivalen i Buenos Aires fant sted i 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Queer Tango – gay cradle in Hamburg Arkivert 19. juli 2011 hos Wayback Machine. on queer-tango.de
  2. ^ Ta en tango Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine. Blikk.no
  3. ^ «Oslo Tango Queer». Arkivert fra originalen 24. juli 2010. Besøkt 6. august 2010. 
  4. ^ 'La Marshall – first Milonga of Queer Tango in Buenos AiresArkivert 6. juli 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]