Lesbisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordet lesbisk stammer fra navnet på den greske øya Lésvos, hvor dikterinnen Sapfo ca. 600 fvt. skrev kjærlighetsdikt til kvinner.

Lesbisk eller lesbe er betegnelser som brukes for å beskrive homofile kvinner. Det vil si kvinner i all sin mangfoldighet, herunder cis- og transkvinner, som tiltrekkes av, blir forelsket i, og/eller har sex med andre kvinner.

Lesbisk fungerer for noen også som en identitet eller en tilhørighet, det vil si som noe en opplever seg selv som – og som andre oppfatter at en er. Ikke alle kvinner som tiltrekkes av andre kvinner identifiserer seg nødvendigvis som lesbisk. Andre mulige beskrivelser eller identiteter for kvinner som tiltrekkes av kvinner er ved siden av de tradisjonelle betegnelsene homofil og lesbisk blant annet bifil, panfil og skeiv/queer. Det finnes også ikke-binære personer som identifiserer seg som lesbisk, dette er fordi dem definerer lesbisk som ikke-menn som tiltrekkes av ikke-menn.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ordet stammer fra navnet på den greske øya Lésvos (Lesbos), hvor dikterinnen Sapfo cirka 600 fvt. skrev kjærlighetsdikt til kvinner.

Ordet lesbisk kom i bruk i Norge i 1960- og 1970-årene. En del kvinner motsatte seg begrepet den gang fordi de mente det signaliserte at de var annerledes enn menn. Andre igjen mente det var viktig å bruke ordet 'lesbisk' for nettopp å synliggjøre kvinnene, som ikke alltid hadde tatt eller fått så stor plass i den organiserte homobevegelsen.

Det har aldri vært ulovlig å ha lesbisk seksuelt samleie i Norge, mens forbudet mot seksuelt samleie mellom homofile menn ble opphevet i 1972.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Gay Pride Flag.svgDenne LHBTrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.