Lesbisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordet lesbisk stammer fra navnet på den greske øya Lésvos, hvor dikterinnen Sapfo ca. 600 fvt. skrev kjærlighetsdikt til kvinner.

Lesbisk er en betegnelse som brukes for å beskrive kvinner som tiltrekkes av, blir forelsket i, og/eller har sex med andre kvinner.

Lesbisk fungerer for noen også som en identitet eller en tilhørighet, det vil si som noe en opplever seg selv som – og som andre oppfatter at en er. Ikke alle kvinner som tiltrekkes av andre kvinner vil identifisere seg som lesbiske.

Der er egentlig ikke forskjell på det å være lesbisk og det å være homofil eller homoseksuell, fordi det i begge tilfeller dreier seg om samme kjønn, men i dagligtale brukes homoseksuell oftest om menn som har sex med menn.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ordet stammer fra navnet på den greske øya Lésvos (Lesbos), hvor dikterinnen Sapfo cirka 600 fvt. skrev kjærlighetsdikt til kvinner.

Ordet lesbisk kom i bruk i Norge i 1960- og 70-årene. En del kvinner motsatte seg begrepet den gang fordi de mente det signaliserte at de var annerledes enn menn. Andre igjen mente det var viktig å bruke ordet 'lesbisk' for nettopp å synliggjøre kvinnene, som ikke alltid hadde tatt eller fått så stor plass i den organiserte homobevegelsen.

Se også[rediger | rediger kilde]