Regnbueflagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ministrene Solveig Horne og Bent Høie med regnbueflagg i LHBT-paraden under Oslo Pride i 2015. Det fargerike «homoflagget» fra 1978 er blitt symbol for skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold, åpenhet, toleranse og frihet til å velge egen identitet. Flere grupper i LHBTQ-bevegelsen har pridefagg i egne fargevarianter.[1]

Regnbueflagg er flagg med felt eller striper i forskjellige farger som etterlikner en fargerik regnbue. Slike flagg har tradisjonelt stått for mangfold og fellesskap.

Regnbueflagg med seks vannrette fargestriper er siden 1978 mest kjent som internasjonalt «homoflagg»[2] og symbol for LHBTI-bevegelsen. Flagget blir særlig brukt i prideparader og arrangementer som feirer skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold.

I tillegg blir blant annet det fargerike buddhistflagget, inkaflagget i Peru og et italiensk fredsflagg kalt regnbueflagg.

Homo- og prideflagg[rediger | rediger kilde]

Regnbueflagg med seks horisontale striper i rødt, oransje, gult, grønt, blått og fiolett brukes som internasjonalt «homoflagg».

Bakgrunn og andre symboler[rediger | rediger kilde]

Regnbueflagget for homobevegelsen, på engelsk ofte kalt Rainbow flag, Pride flag og Gay flag, ble skapt av den amerikanske designeren Gilbert Baker (født 1951) på 1970-tallet.

Regnbueflagget har gradvis overtatt for andre symboler i den moderne homokampen. For eksempel ble liten gresk lambda-bokstav lånt fra vitenskapen av aktivister i USA i 1970 og definert som internasjonalt symbol for homofil og lesbisk frigjøring i 1974. Regnbueflagget har også i stor grad erstatta bruken av rosa og svarte trekanter som positiv synliggjøring av egen seksualitet og merker mot homofobi. Trekant-symbolene ble henta fra de tyske nazistenes skamfulle tøymerking av homoseksuelle og «asosiale», lesbiske fanger i konsentrasjonsleirene før og under andre verdenskrig.

Farger og symbolikk[rediger | rediger kilde]

Det originale «homoflagget» som ble designa for Gay and Lesbian Freedom Day Parade i San Francisco i 1978 hadde åtte farger, deriblant rosa og turkis.

Opprinnelig hadde «homoflagget» åtte farger: rosa, rødt, oransje, gult, indigo (blått), grønt, turkis og fiolett (lilla). Rosa og turkis ble utelatt fra en enklere, «kommersiell» flaggversjon fordi disse fargene kunne være vanskelig å trykke.

Homoflagget hadde opprinnelig følgende fargesymbolikk:[3]

  1. Rosa - seksualitet
  2. Rødt - livet
  3. Oransje - sunnhet
  4. Gul - sollys
  5. Grønt - natur
  6. Turkis - kunst (magi)
  7. Blått - harmoni
  8. Fiolett - sjel (ånd)

Regnbue som fredssymbol er henta fra bibelfortellinga om Noahs ark der Gud drukna alle mennesker bortsett fra den lydige Noah og familien hans. Etter storflommen viste Gud en bue på himmelen som tegn på pakten mellom seg og «alt kjøtt og blod på jorden».[4] Regnbue står i kristen tro for fred og Guds omsorg for alt det skapte.

Regnbuer er også symbol på mangfold, variasjon, samhold og fellesskap. Den amerikanske politikeren Jesse Jackson brukte derfor betegnelsen «regnbuekoalisjon» i 1983 om en allianse av ulike etniske og politiske grupper som burde samarbeide.[5] I USA kalles i dag ofte LHBT-bevegelsen Rainbow community som betyr omtrent «regnbuesamfunnet». Også på norsk kan en bruke «regnbue» som en positiv markør i sammensatte ord. For eksempel kan «regnbuefamilie» brukes om kjernefamilier som bryter med tradisjonelle normer for kjønnsidentitet og har to mødre eller to fedre.[6]

Prideflagget står i dag for stolthet hos homoseksuelle, bifile, transer og andre LHBTIQ-personer. Pride, etter det amerikanske gay pride («homofil stolthet»), representerer respekt, toleranse, og likeverd, fellesskap, solidaritet og samhold – og ikke minst friheten til å definere egen identitet, kjærlighet og seksualitet.[7]

Bruk[rediger | rediger kilde]

To varianter av homoflagg med regnbuefarger under marsjen Gay Freedom Day Parade i San Francisco sommeren 1978. Dette var aller første gang slike flagg ble heist offentlig.

Homo- eller Gay Pride-flagget ble første gang vist offentlig i sørgeparaden etter den drepte politikeren Harvey Milk under Gay and Lesbian Freedom Day Parade i San Fransisco i California 25. juni 1978, I 1994, under 25-årsmarkeringa av Stonewall-opprøret, ble det lagd et regnbueflagg på flere kilometer som ble båret i mange deler under prideparaden i New York. Flagget har siden blitt brukt i homofestivaler mange steder i verden.

Regnbueflagg, i form av store bannere såvel som håndholdte småflagg, blir brukt både av dem som vil støtte LHBT-bevegelsen og feire mangfold og inkludering generelt, og av dem som vil vise at de identifiserer seg personlig med gruppene.

Mange norske kommuner og kirker[8] heiser regnbueflagg i forbindelse med lokale pridearrangementer om sommeren.[trenger referanse] Det gjelder for eksempel i forbindelse med Oslo Pride, en festival som under forskjellige navn siden 1982 har markert homokamp, feira skeiv kjærlighet og i vid forstand hylla mangfoldet. Også flere butikker, restauranter, hoteller, foretak og organisasjoner flagger med fargerike homoflagg under pridedagene.

LHBT-symbolet er ikke rettighetsbeskytta,[trenger referanse] og flagg og farger blir utnytta kommersielt som dekor på en mengde spinoff-produkter og pride-effekter.[7]

Motstand og kritikk[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Anti-LGBT logos – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

Polske nasjonalister demonstrerer mot homobevegelsen under en «likeverdsmarsj» i Kraków våren 2018. Symbolet på plakaten viser en svart paraply som beskytter kjernefamilien mot et regnbuefarga regn.

I 2019 var homofili kriminalisert i 67 nasjoner der regnbueflagget naturlig nok ikke blir brukt.[trenger referanse] Pridemarkeringer har også fått kritikk der arrangementene har vært tillatt.[trenger referanse] I Norge har offentlig flagging med pridebanner møtt motstand fra kristenkonservative som anser homofil praksis som synd ifølge Bibelens dogmer.[9] Også rasistiske nynazister har demonstrert mot «homolobbyen» og fjerna regnebueflagg.[10]

Høsten 2019 vedtok Sölvesborg, en svensk kommune som blir styrt av de kristen- og nasjonalkonservative partiene Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Moderaterna, å forby flagging med prideflagget og andre «ikke-nøytrale, politiserte» flagg på rådhuset enn kommunens eget og det svenske nasjonalflagget.[11][12]

Også homoaktivister har kritisert pridearrangementer. De har ment at den solidariske rettighetskampen har utvikla seg til salgsfester styrt av kommersielle sponsorer.[trenger referanse]

Liknende prideflagg[rediger | rediger kilde]

Prideflagg for bifile (midt i bildet) under Oslo Pride i 2015.
Prideflagg og rosa trekant i et homomerke knytta til LO i Norge under Oslo Pride i 2015.
Bukseseler i pridefarger. Fargene i hjertemerket på T-skjorta tilsvarer prideflagget for bear- eller bamse-subkulturen i homsemiljøet. Fra Oslo Pride i 2015

Gay Pride-flagget fra 1978 har inspirert flere grupper i LHBTIQ-bevegelsen til å utforme egne flagg med merker og fargestriper. Flaggene er blitt pridesymboler for ulike seksuelle minoriteter og subkulturer som bryter med normer for kjønn og seksualitet.[1] Galleriet viser en del av flaggene.

Buddhistflagg, inkaflagg og fredsflagg[rediger | rediger kilde]

Også det internasjonale buddhistflagget er et fargerikt «regnbueflagg». Det ble vedtatt som internasjonalt symbol for buddhismen i 1952, og foreligger i flere varianter, blant annet med dharmachakra, «lovens hjul».

Et annet regnbueflagg er buddhistflagget med fem farger, opprinnelig konstruert på Sri Lanka i 1880-åra og tatt i bruk i en moderert versjon som internasjonalt symbol for buddhismen i 1952.[13][14] Dette buddhistflagget forekommer i flere varianter, blant annet med andre farger og dharmachakra, «lovens hjul».

Denne varianten av inkaenes regnbueflagg representerer en region i Peru. Regnbuen er henta fra et gammelt inkasymbol.
Det kvadratiske Wiphala eller quechuaflagget brukes som symbol for urbefolkninga i Andes-området flere land i Sør-Amerika.

Et annet fargerikt regnbueflagg er inkaflagget som har sju fargestriper og representerer inka-indianerne i Peru.[15] Også dette foreligger i flere versjoner og varianter, blant annet som wiphala eller quechua-flagget, et kvadratisk «regnbueflagg» som består av en mengde fargeruter og representerer urbefolkninga i hele andesområdet i flere land i Sør-Amerika. Regnbuen er henta fra et gammelt inkasymbol.

Regnbueflagg i en LHBT-marsj i Lima i 2018. Dette er ikke er et tradisjonelt pridesymbol, men et internasjonalt fredsflagg som første gang ble brukt i Italia i 1961 (bandiera della Pace). Sammenlikna med homoflagget har denne varianten sju fargestriper i omvendt rekkefølge, cyan istedenfor turkis og påskriften PACE (italiensk for «fred»). Regnbue som fredssymbol er henta fra bibelfortellinga om Noahs ark.[4]

Bandiera della pace er et regnbueflagg som opprinnelig ble båret som fredssymbol i en antiatomvåpenmarsj i Italia i 1961.[16] Fredsflagget likner på Prideflagget, men har sju fargestriper i omvendt rekkefølge, cyan istedenfor turkis og påskriften PACE, italiensk for «fred», eller tilsvarende ord på andre språk. Regnbue som fredssymbol er henta fra bibelfortellinga om Noahs ark.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]