Homoikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Homoikon er et uttrykk brukt om en artist, gruppe eller offentlig person som har spesielt stor oppslutning i homomiljøer, og i mange tilfeller omfavner sine homofile fans spesielt, offentlig viser støttende holdninger overfor homofile, eller aktivt kjemper for homofiles rettigheter. Homoikoner er ikke nødvendigvis homofile selv.

Uttrykket blir kritisert av mange for å hovedsakelig inkludere artister, og ikke politikere og aktivister som har gjort mye for homofiles rettigheter, og i den forbindelse også å underbygge den feilaktige antagelsen at en egenskap som seksuell orientering dikterer eller påvirker en persons estetiske og kulturelle preferanser.

Saint Sebastian[rediger | rediger kilde]

Saint Sebastian, historiens første registrerte mannlige homofile ikon

Den kristne martyren fra det 3. århundre, Saint Sebastian, er et av de første kjente homofile ikonene,[1] på grunn av hans skildring i kunstverk som en vakker, smertefull ung mann.[2]

Noen profilerte homoikoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Subjects of the Visual Arts: St. Sebastian». glbtq.com. 1. september 2007. Archived from the original on 1. september 2007. Besøkt 2. april 2022. 
  2. ^ «Arrows of desire: How did St Sebastian become an enduring, homo-erotic». The Independent (engelsk). 10. februar 2008. Besøkt 2. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne LHBTrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.