Westboro Baptist Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Westboro Baptist Church
Westboro Baptist Church
Westboro Baptist Church er best kjent for sine demonstrasjoner. Bildet viser en demonstrasjon i Topeka, 2. desember 2005
Leder Benjamin Phelps
Hvor USA

Westboro Baptist Church (WBC) er en amerikansk religiøs gruppe som fram til 2014 ble ledet av Fred Phelps (1929–2014) med hovedkvarter i Topeka, Kansas. Gruppen står for meninger og ytringer som anses for ekstreme. Ifølge gruppen selv følger den primitiv baptistiske og kalvinistiske prinsipper. Tilhengerne identifiserer seg som baptister, men gruppen er ikke tilknyttet noen kjente baptistiske konvensjoner eller organisasjoner.

Gruppen driver nettstedene GodHatesFags.com, GodHatesAmerica.com og andre nettsteder som uttrykker fordømmelse av homofile, katolikker, muslimer, jøder, Sverige, Canada og andre grupper. Organisasjonen overvåkes av Anti-Defamation League, og er ifølge Southern Poverty Law Center klassifisert som en hatgruppe.

Gruppen baserer arbeidet sitt rundt ideen som uttrykkes i deres mest kjente slagord og adressen til hovednettsiden deres, «God hates fags» (Gud hater homser). Basert på deres bibelske eksegese uttrykker de synet at nesten alle tragedier i verden er koblet til homofili, og spesielt samfunnets økende toleranse og aksept for homofile og bifile kvinner og menn. Videre mener de at Gud hater homofile mer enn noen annen gruppe «syndere», og at homofili burde kriminaliseres og gis dødsstraff.

WBC uttrykte sin støtte til den svenske pinsepastoren Åke Green da han i 2004 ble dømt for «hets mot en folkegruppe». Green selv har tatt avstand fra WBC.

Phelps kirke fikk oppmerksomhet i Sverige mot slutten av 2004, da menigheten på sin nettside forklarte at tsunamikatastrofen i Sørøst-Asia var Guds straff mot Sverige for at en svensk domstol hadde dømt Åke Green.

WBC har også vist sin støtte til Anders Behring Breivik for å ha straffet Norge for å ha gjort det lovlig for homofile å gifte seg. De mener at Gud hater Norge. De sa også at de ville dra til Norge for å demonstrere når de som ble drept på Utøya ble begravet. Dette ble aldri utført.

Etter terrorangrepet i London 7. juli 2005 hyllet menighetens nettside «dåden» og uttrykte et ønske om at flere hadde dødd. Videre uttrykte de synet at Storbritannia er «de fordømte sodomittenes øy» og anklagde Tony Blair for å være Antikrist. WBC har også demonstrert ved begravelsene til soldater som ble drept i Irak, og takket Gud for orkanen Katrina og dens ødeleggelser i New Orleans.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]