Heterosexisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Heterosexisme er en inklinasjon i retning av heterofile cispersoner, som enkelte ser på som en tilbøyelighet til å underkjenne blant annet homofile, trans eller interseksuelle mennesker. Et beslektet begrep er seksuell fordom, en negativ holdning til noen på grunn av deres seksuelle orientering.[1] Denne forutinntattheten er ikke det samme som homofobi, men er heller diskrimineringen av eller mot ikke-heteroseksuell atferd grunnet en kulturell eller sosiobiologisk forutinntatthet. Heterosexisme antyder at grunnlaget for slik foutinntatthet ikke er å finne hos individet som sådan, men har et videre kulturelt og biologisk grunnlag som medfører tendens i holdninger i retning av heteroseksualitet framfor andre seksuelle orienteringer. Heterosexisme er en type strukturell vold.

En tidligere definisjon av begrepet er: Heterosexisme er en tro eller argument om at mann–kvinne-seksualitet er den eneste naturlige, normale og moralske form av seksuell atferd og brukes også til å peke på virkningene av det instinktet. Ordet «heterosexualisme» har også blitt foreslått med i essens den samme mening.[2] Dette ordet har blitt foreslått som et alternativ til homofobi[3], delvis fordi det benytter seg av en parallell struktur overfor sexisme og rasisme. Intensjonen i heterosexisme er undersøkelsen av den kulturelle forutinntattheten overfor ikke-heteroseksuelle istedenfor individuell forutinntatthet, som er fokuset til homofobi.

Heterosexisme skal ikke forveksles med heterosentrisme, som er en (ofte ubevisst) antakelse om at alle er heteroseksuelle, og de holdninger som er knyttet til denne antakelsen. Heterosentrisme viser seg ofte i ikke villede episoder i dagliglivet. Hvis for eksempel en jente sier at hun skal på en date, vil mange folk spørre, «Hva heter han?» eller «Er han søt?» med antakelsen om at det er en heteroseksuell date. Like fullt behøver disse menneskene ikke å ha negative oppfatninger om sammekjønns-dating.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Matlin, Margaret W.,Ph.D., The Psychology of Women, (2004)
  2. ^ Corsini, Raymond J., The Dictionary of Psychology (2001), ISBN 1-58391-328-9 [1] heterosexisme er definert som «An argument that male-female sexuality is the only correct, natural, proper, or moral mode of sexual activity. [Also proposed as] 'heterosexualism'.
  3. ^ Herek, Gregory M., Beyond 'Homophobia': Thinking About Sexual Prejudice and Stigma in the Twenty-First Century. Sexuality Research & Social Policy (april 2004)

Kilder[rediger | rediger kilde]