Homonettverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Homonettverket er nettverket for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) i Arbeiderpartiet. Organisasjonen er både et forumslag under Oslo Arbeiderparti og et landsomfattende nettverk.

Formål[rediger | rediger kilde]

Homonettverket, som ble etablert i 2004, har som formål å:

 • Sette homo-, minoritets- og menneskerettighetsspørsmål på den politiske dagsorden.
 • Være en tenkeboks for Arbeiderpartiets tillitsvalgte.
 • Gjøre Arbeiderpartiets politikk kjent blant lesbiske og homofile.
 • Være en møteplass og debattarena for politisk engasjerte lesbiske og homofile.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Homonettverket fikk på Arbeiderpartiets landsmøte i 2005 gjennomslag for at homofile skal få gifte seg og vurderes som adoptivforeldre. I Soria Moria-erklæringen forpliktet Jens Stoltenbergs andre regjering seg til å fremme forslag om ekteskap og adopsjon. I slutten av juni 2007, sendte regjeringen et forslag om lik rett til ekteskap, adopsjon og assistert befruktning på høring. 14. februar 2008 la barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (A) fram Regjeringens forslag til felles ekteskapslov (Ot.prp.nr. 33) som vil likestille homofile og heterofile ekteskap og gi homofile samme rett til adopsjonsvurdering. Forslaget innebærer også at lesbiske får samme rett til assistert befruktning.[1] Stortinget vedtok i juni 2008 alle Regjeringens forslag. Arbeiderpartiet og SV stemte samlet for alle lovforslagene, som også ble støttet av et flertall av stortingsrepresentantene fra Høyre, Venstre og Senterpartiet. Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet stemte i mot. Lovendringene trådte i kraft 1. januar 2009.[2]

Oslo Arbeiderpartis årsmøte i mars 2008 fikk nettverket gjennomslag for en uttalelse som oppfordrer Islamsk Råd til å rydde av veien enhver tvil om hvor rådet står i spørsmål om henrettelser av homofile. Uttalelsen ble enstemmig vedtatt.[3]

Sommeren 2006 krevde Homonettverket tiltak mot hatkriminalitet, etter at flere homofile menn ble overfalt i Oslo. Justisminister Knut Storberget ga Politiet instruks om å registrere hatkriminalitet og lovet en gjennomgang av lovverket med sikte på å få på plass en ny hatparagraf.[4] Regjeringen la høsten 2007 fram forslag til skjerpet straff for hatkriminalitet (Ot.prp. nr. 8 2007-2008).

I november 2006 utfordret Homonettverket alle norske fotballklubber til å ta arbeidet mot homofobi like alvorlig som arbeidet mot rasisme. En rekke norske toppklubber, med Vålerenga, Brann og Start i spissen, undertegnet oppropet.[5]

På sitt årsmøte i februar 2009 skiftet nettverket navn fra Homofile og lesbiske sosialdemokrater til Homonettverket.

På Arbeiderpartiets landsmøte i 2013 fikk Homonettverket enstemmig støtte for krav om at transpersoner ikke skal tvangssteriliseres for å skifte juridisk kjønn, for fjerning av lovforbudet mot kirkelige vigsler av homofile par, og for nulltoleranse for «homomobbing» gjennom et kunnskapsløft for lærere og omsorgs-/helsearbeidere, med et særlig fokus på LHBT-ungdom med kulturell minoritetsbakgrunn.

Personer[rediger | rediger kilde]

Homonettverkets årsmøte 7. mars 2016 valgte følgende styre: Jon Reidar Øyan (leder), Marit Bjerke (nestleder), Hanne Børke Fykse (sekretær), Øyvind Gjengaar (økonomiansvarlig), Øyvind Slåke, Kristin Bergersen, Martine Hammervold-Austinat, Halvor Frihagen, Sigurd Log Røren og Anna-Sabina Soggiu.

Tidligere leder av LLH Bård Nylund, var første leder av Homonettverket i 2004-05. Håkon Haugli og Kristin Bergersen har også ledet organisasjonen.

I stortingsperioden 2013-17 har Arbeiderpartiet en åpnen homofil stortingsrepresentant: Anette Trettebergstuen (A) som er innvalgt på Stortinget fra Hedmark. Hun er landets eneste åpne lesbiske stortingsrepresentant.

Arbeiderpartiet har i tillegg en rekke åpne homofile representanter i kommunestyrer og fylkesting.[6]

Kim Friele, som er medlem i Homonettverket, ble i mars 2008 utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet.[7]

I oktober 2008 meldte tidligere gruppeleder for Kristelig Folkeparti i Sarpsborg, Ole Henrik Grønn, overgang til Arbeiderpartiet og meldte seg samtidig inn i Homonettverket. Innmeldingen fikk mye oppmerksomhet i media, ikke minst i Sarpsborg hvor Grønn gjennom mange år har vært blant byens mest profilerte politikere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Felles ekteskapslov for heterofile og homofile par». Regjeringen. 14. mars 2008. 
 2. ^ «Ekteskapsloven godkjent av Lagtinget». Stortinget. 17. juni 2008. 
 3. ^ «Islamsk Råd må være tydelige». Blikk. 11. mars 2008. Arkivert fra originalen 12. august 2011. 
 4. ^ «Lover hatparagraf». Aftenposten. 5. september 2006. 
 5. ^ «VIF-vedtak mot homofobi». NRK. november 2006. 
 6. ^ «Åpne homofile og lesbiske folkevalgte for Arbeiderpartiet». Homofile og lesbiske sosialdemokrater. 1. januar 2008. 
 7. ^ «Kim Friele utnevnt til æresmedlem». DNA. 26. mars 2008. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]