Transkvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En transkvinne med kjønnskromosomene XY (= mann) skrevet i håndflaten under en demonstrasjon i Paris 1. oktober 2005.

En transkvinne er en kvinne som ble registrert som gutt ved fødselen.

Transkvinner kan oppleve kjønnsdysfori av at tildelt kjønn og kjønnsidentitet ikke samsvarer, og kan ønske å gå gjennom en prosess som innebærer hormonbehandling og/eller kjønnskorrigerende kirurgi for å få kroppen mer i linje med sitt opplevde kjønn.Kjønnsdysfori eller behandling er ikke nødvendig for å være en transkvinne.

Transkvinner kan være av alle seksuelle legninger, akkurat som ciskvinner.

Terminologi[rediger | rediger kilde]

Transkvinne - Kort for transkjønnet kvinne.

MtK - Mann-til-Kvinne. Brukes mest i medisinsk sammenheng om den kjønnskorrigerende prosessen.

MtF - Engelsk: Male-to-Female. Samme som MtK.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Rikshospitalet i Oslo er per 2019 det eneste sykehuset i Norge som tilbyr utredning av transkjønnethet og eventuell behandling. Utredningen starter ved at pasienten har samtaler med psykologer og leger med sikte på å få stilt en diagnose. Vurderingen pleier å ta opptil ett år. En kjønnskorrigerende behandling tar vanligvis fra fem til åtte år. Får personen diagnosen F.64.0 - transseksualisme, kan personen få behandling. Pasienter som får andre kjønnsidentitetsrelaterte diagnoser, får ikke noen form for behandling i Norge. I Norge har en person som får avslag på kjønnskorrigerende behandling, ikke krav på å få en ny diagnose stilt av et annet fagmiljø (såkalt «second opinion»), noe organisasjonene FRI, Amnesty International og Skeiv Ungdom har kritisert.[trenger referanse]

Når en transkvinne har fått diagnosen, kan hun starte på hormonbehandling, hvis ikke noen helsemessige grunner står i veien.

Se også[rediger | rediger kilde]


TranspersonstubbDenne Transpersonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.