Transkvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emma Ellingsen, en norsk transkvinne som arbeider som modell. Hun ble kjent gjennom TV-serien Født i feil kropp (2014).

En transkvinne er en transperson med kvinnelig kjønnsidentitet. Transkvinner blir registrert som gutter ved fødsel, men opplever å tilhøre den kvinnelige kjønnskategorien. De har den medisinske diagnosen kjønnsinkongruens, som betyr at de opplever manglende samsvar mellom fødselskjønn og kjønnsidentitet.

Transkvinner får tilbud om hormonsubsititusjonsbehandling for å gjøre kroppen mer i linje med sitt opplevde kjønn, transkvinner er derimot ikke nødt til å gjennomgå behandling for å identifisere seg som kvinner, da kjønnsidentitet er en persons subjektive opplevelse av å tilhøre en bestemt kjønnskategori.

Transkvinner kan i likhet med ciskvinner være av alle seksuelle legninger, oftest heterofil, bifil eller lesbisk.

En transkvinne med kjønnskromosomene XY (mannlig fødselskjønn) skrevet i håndflaten under en demonstrasjon i Paris 1. oktober 2005.

Behandling i Norge[rediger | rediger kilde]

Rikshospitalet i Oslo er det eneste sykehuset i Norge som tilbyr utredning og behandling av kjønnsinkongruens per 2024. Utredningen blir gjennomført ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK), som består av spesialutdannede psykologer og leger. Det blir gjennomført samtaler, intervjuer og selvutfyllingsskjemaer, med sikt på å få stilt diagnosen kjønnsinkongruens.[1] Kjønnsidentitetsopplevelsen må ha vedvart over tid, og kan ikke være symptom på alvorlig psykisk sykdom.

Pasienten må leve i tråd med det kvinnelige kjønn i minst ett år, og endre sin sosiale rolle i alle livssammenhenger før diagnostisering, dette betegnes som virkelighetserfaring (VE).[2] Hvis pasienten oppfyller kriteriene for diagnosen kan hormon- og kjønnsbekreftende behandling begynne, hvis ingen helsemessige grunner står i veien. En slik behandling tar vanligvis 5–8 år.[trenger referanse]

Hvis en person får avslag på kjønnskorrigerende behandling i Norge, har de ikke krav på å få en ny diagnose stilt av et annet fagmiljø (såkalt «second opinion»), noe organisasjonene FRI, Amnesty International og Skeiv Ungdom har kritisert.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sørlie, Aleksander. «Hva er kjønnsinkongruens?». Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (norsk). Besøkt 19. september 2021. 
  2. ^ «Kjønnsinkongruens». Oslo universitetssykehus HF (norsk). Besøkt 26. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]