Transkvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En transkvinne med kjønnskromosomene XY (= mann) skrevet i håndflaten under en demonstrasjon i Paris 1. oktober 2005.

En transkvinne, forkortelse MtK for mann-til-kvinne og MtF for male-to-female, er en transperson som ble født med "mannlig" anatomi, men som identifiserer seg som kvinne.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Rikshospitalet i Oslo er per 2019 det eneste sykehuset i Norge som tilbyr utredning av transkjønnethet og eventuelt behandling. Utredningen starter ved at pasienten har samtaler med psykologer og leger med sikte på å få stilt en diagnose. Vurderingen pleier å ta opptil ett år. En kjønnskorrigerende behandling tar vanligvis fra fem til åtte år. Får personen diagnosen F.64.0 - transseksualisme, kan personen få behandling. Pasienter som får andre kjønnsidentitetsrelaterte diagnoser, får ikke noen form for behandling i Norge. I Norge har en person som får avslag på kjønnskorrigerende behandling, ikke krav på å få en ny diagnose stilt av et annet fagmiljø (såkalt «second opinion»), noe organisasjonene FRI, Amnesty International og Skeiv Ungdom har kritisert.[trenger referanse]

Når en transkvinne har fått diagnosen, kan hun starte på hormonbehandling, hvis ikke noen helsemessige grunner står i veien.

Se også[rediger | rediger kilde]


TranspersonstubbDenne Transpersonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.