Transkvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emma Ellingsen, en norsk transkvinne som arbeider som modell. Hun ble kjent gjennom TV-serien Født i feil kropp.

En transkvinne er en kvinne som ble registrert som gutt ved fødselen.

Transkvinner er kvinner med kjønnsinkongruens, det vil si at deres tildelt kjønn ved fødsel (biologiske kjønn) og kjønnsidentitet ikke samsvarer. Transkvinner får derfor tilbud om hormon-subsititusjonsbehandling for å gjøre kroppen mer i linje med sitt opplevde kjønn. Transkvinner er ikke nødt til å gjennomgå behandling for å identifisere seg som kvinner. Transkvinner kan være av alle seksuelle legninger, akkurat som ciskvinner.

Terminologi

En transkvinne med kjønnskromosomene XY (=hankjønn) skrevet i håndflaten under en demonstrasjon i Paris 1. oktober 2005.

MtF — Male to Female (på norsk: hankjønn til hunkjønn). Brukes mest i medisinsk sammenheng om den kjønnskorrigerende prosessen.

Behandling i Norge

Rikshospitalet i Oslo er per 2021 det eneste sykehuset i Norge som tilbyr utredning av kjønnsinkongruens og eventuell behandling. Utredningen starter ved at pasienten har samtaler med psykologer og leger med sikte på å få stilt en diagnose. Vurderingen pleier å ta opptil ett år. En kjønnskorrigerende behandling tar vanligvis fra fem til åtte år. Får personen diagnosen ICD-11 - kjønnsinkongruens, kan personen få behandling.[1] Pasienter som får andre kjønnsidentitetsrelaterte diagnoser, får ikke noen form for behandling i Norge. I Norge har en person som får avslag på kjønnskorrigerende behandling, ikke krav på å få en ny diagnose stilt av et annet fagmiljø (såkalt «second opinion»), noe organisasjonene FRI, Amnesty International og Skeiv Ungdom har kritisert.[trenger referanse]

Når en transkvinne har fått diagnosen, kan hun starte på hormonbehandling, hvis ikke noen helsemessige grunner står i veien.[trenger referanse]

Se også

Referanser

Transgender Pride flag.svgDenne Transpersonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.