Forbundet for transpersoner i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forbundet for transpersoner i Norge (FTPN) er en interesseorganisasjon for alle typer transpersoner, av alle kjønn og legninger inkl. transvestitter, transkjønnede og crossdressere.

Formål[rediger | rediger kilde]

FTPN ønsker at alle transpersoner fritt skal kunne uttrykke sin personlighet, uten hensyn til den kjønnsrolle som er tildelt av samfunnet. FTPN er en interesseorganisasjon for alle mennesker som har et transtalent, dvs. personer som ønsker å være eller opptre i et annet kjønnsuttrykk enn det som ble tillagt ved fødselen. Det finnes transpersoner på en vid skala mhp. kjønnsuttrykk og kjønnsidentifikasjon og av alle seksuelle retninger og preferanser. Foreningens formål er todelt[1]:

 • Å samle transpersoner i en slagkraftig organisasjon, som samarbeider med politiske partier, offentlige myndigheter private foretak og andre interesseorganisasjoner for å bedre den måten samfunnet tar vare på transpersoner som gruppe.
 • Å bidra med støtte til personlig utvikling for at den enkelte skal komme i bedre harmoni med seg selv og sine omgivelser. Den enkelte skal finne støtte til å bearbeide sine følelser, og oppleve et berikende fellesskap innenfor og i tilknytning til foreningen. FTPN skal også bidra til at transpersoner skal kunne gjennom kontakt med andre innenfor trygge sosiale rammer.

FTPN har i dag medlemmer fra alle sosiale lag, av alle kjønn, og ofte også deres partnere. Foreningen har støttemedlemmer som selv ikke er transpersoner. FTPN kan formidle rådgivning og hjelp til å løse familie- og/eller sosiale utfordringer. For å bedre forståelsen for transpersoners situasjon, bidrar FTPN til å informere offentligheten om det å være transperson. Foreningen arbeider spesielt med å spre informasjon til skoler, arbeidsplasser og til ansatte i helsevesenet. På denne måten vil FTPN skape tryggere rammer for den enkelte samt bidra aktivt til å hindre diskriminering.

Forbundet har et nært samarbeid med Stensveen Ressurssenter. Fra 2013 har dette resultert i et lavterskeltilbud til transpersoner over hele landet.

Resultater[rediger | rediger kilde]

Forbundet for transpersoner i Norge (FTPN) har siden 1966 hjulpet mange transpersoner til å leve i større harmoni med seg selv og med omverdenen. For mange transpersoner har veien vært kort fra å leve i skjul til å finne støtte til å komme ut, og derfra til å finne en god måte å uttrykke sitt kjønnsuttrykk- eller identifikasjon. For enkelte har dette betydd å føle glede over små uttrykkstilpasninger i livet, for andre har det vært starten på en kjønnsbekreftende behandling.

FTPN ble i 2013 tildelt støtte fra Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) til et pilotprosjekt med lavterskeltilbud for transpersoner, for å bedre levekår og livskvalitet blant transpersoner. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Stensveen ressurssenter[2]. Tiltaket gjør det bl.a. mulig å kunne møte andre i samme situasjon i en trygg situasjon under kyndig rådgivning, og der få hjelp til sitt eget kjønnsuttrykk og støtte til å kunne leve som den man er, og vil være. Forskningsrapporten «Alskens folk»[3] viser med stor tydelighet at livskvaliteten til transpersoner er sterkt avhengig av å kunne være åpen om den man er, av å bli kvitt skam og usikkerhet, og kunne omgi seg med mennesker som gir anerkjennelse en og omsorg. Lavterskeltilbudet tar bl. a. sikte på å hjelpe den enkelte til en slik selverkjennelse og åpenhet.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Forløperen til Foreningen for Transpersoner Norge ble stiftet i oktober 1966 som Full Personality Expression Northern Europe (FPE-NE).[5][6][7] Dette var en skandinavisk organisasjon som etterhvert ble delt i 3 nasjonale regioner: Region Danmark (RD), Region Norge (RN) og Region Sverige RS.

FPE-NE var i stor grad inspirert av datidens pionerarbeid av Virginia Prince i California i USA. Grunnleggerne adopterte den amerikanske foreningens navn med det godkjente tillegget "Northern Europe", formålsparagraf og grunnleggende vedtekter.[6][7]. I 2012/2013 ble fusjon med transgruppen i LLH diskutert. En medlemsundersøkelse viste et klart mandat til å fortsette som en selvstendig organisasjon, samtidig som det er et ønske om et godt samarbeide med andre foreninger som arbeider for å bedre transpersoners kår, bl.a. LLH.

I dag finnes det nasjonale foreninger i de 3 skandinaviske landene og Finland.

Foreningsnavn[rediger | rediger kilde]

 • Full Personality Expression Northern Europe (FPE-NE): Oktober 1966
 • Full Personality Expression Northern Europe, Region Norge (FPE-NE RN)
 • Full Personality Expression Norge (FPE Norge, FPE-N): Uavhengig av nordisk organisasjon i år 2000.
 • Foreningen for Transpersoner Norge (FTP-Norge, FTP-N): Navneskifte 17. mars 2007
 • Forbundet for transpersoner i Norge (FTP-Norge, FTPN): Navneskifte 5. april 2014

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Store norske leksikon: Foreningen for transpersoner. http://sml.snl.no/Foreningen_for_transpersoner
 2. ^ Samarbeide med Stensveen resurssenter om lavterskeltilbud. «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. mai 2014. Besøkt 5. mai 2014. 
 3. ^ Bufetats henvisningsside til forskningsrapporten rundt transpersoners kår i Norge - "Alskens folk": http://www.bufetat.no/LHBT/Arkiv/Last-ned-rapporten-Alskens-Folk--store-utfordringer-for-transpersoner/ Arkivert 5. mai 2014 hos Wayback Machine.
 4. ^ FTPNs Facebook-side: https://www.facebook.com/ForbundetForTranspersoneriNorge
 5. ^ "FPE er 40 år" Arkivert 3. mai 2014 hos Wayback Machine., Kaja Therese Mostad, FTPN Forum, 19. november 2006
 6. ^ a b "FPE-Northern Europe Celebrates its 30th Anniversary" Arkivert 1. mai 2007 hos Wayback Machine., Jenny Sand, The Nordic Outpost, The Scandinavian Transgender Page, 1996
 7. ^ a b "Ett historiskt perspektiv" Arkivert 7. februar 2008 hos Wayback Machine., FPE-S, Full Personality Expression - Sweden, Den svenska föreningen för transvestiter

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata