Transvestisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En transvestitt

Transvestisme (fra latin: trans = på tvers/over og vestitus = ikledd) er å kle seg som det motsatte kjønn. En person med dette behovet kalles transvestitt.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Magnus Hirschfeld lanserte ordet transvestisme i 1910 i boken Die Transvestiten: Eine Untersuchung über den erotischen Verkleidungstrieb (Transvestittene: en studie av den erotiske forkledningsdrift). Han benyttet begrepet om personer som regelmessig og frivillig bærer det annet kjønns klær. Hans studier omfattet både menn og kvinner med henholdsvis heterofil, homofil, bifil og aseksuell legning.[trenger referanse]

Rettskrivning[rediger | rediger kilde]

De opprinnelige norske formene av ordet er transvestittisme og den eldre transvestitisme.[trenger referanse] Formen transvestisme er tatt i bruk senere og stammer antakelig fra den engelske formen transvestism.[trenger referanse] Det er mulig at formen transvestisme oppleves å gi bedre flyt enn formen transvestittisme. Den samme utvikling kan observeres i dansk og svensk.[trenger referanse] Foreningen for Transpersoner Norge og dens medlemmer benytter formen transvestisme.[trenger referanse] Norske ordbøker og oppslagsverk[hvilke?] benytter fremdeles formen transvestittisme.[trenger referanse]

Begrepsavgrensning[rediger | rediger kilde]

Transvestisme kan ha ulike motiver. Noen transvestitter opplever velvære ved å iføre seg klær som normalt ikke er tilgjengelig for dem. Andre ønsker å uttrykke andre sider av sin personlighet eller søker seksuell spenning med omkledningen som fetisj.

Kjønnsfordeling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Transvestisme kan observeres både hos menn og kvinner. Mann-til-kvinne transvestitter er dog mer synlige enn kvinne-til-mann transvestitter. En naturlig forklaring er at dagens kvinner i større grad kan iføre seg mannsklær uten å vekke oppsikt. Internasjonale studier viser at 2-20 % av den mannlige befolkning er transvestitter, det store spennet skyldes ulike målemetoder og definisjoner.

Kjønnsidentitet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kjønnsidentitet

Transvestitters oppfatning av egen kjønnsidentitet varierer. Noen transvestitter oppfatter seg som sitt fødselskjønn uavhengig av hvordan de er kledd, og opplever således ikke at klærne endrer dette. Andre opplever å skifte kjønnsidentitet sammen med klærne, mens atter andre føler en dobbel kjønnsidentitet uavhengig av hvordan de er kledd.

Når, hvor og hvor ofte[rediger | rediger kilde]

Hvor ofte og i hvilke sammenhenger en transvestitt kler seg om varierer med livssituasjon og personlighet. Noen kler seg kun om hjemme i hemmelighet, mens andre går omkledd offentlig. Hyppigheten varierer fra noen få ganger i året til flere ganger i uken.

Seksuell legning[rediger | rediger kilde]

Det er foreligger ikke holdepunkter for å hevde at transvestisme henger sammen med seksuell legning. Transvestitter synes å ha den samme fordeling av heterofile, homofile og bifile som befolkningen for øvrig.

Rettslig status og diskriminering[rediger | rediger kilde]

Transvestisme har vært kontroversielt opp gjennom historien og er det fortsatt. I Norge fjernet Helsedirektoratet transvestisme som medisinsk diagnose i 2010.[2]

Tross dette er transvestitter fortsatt utsatt for diskriminering. Menn som søker et kvinnelig uttrykk synes mer utsatt enn kvinner i mannsuttrykk, muligens fordi sistnevnte er blitt et vanligere syn i moderne tid.

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske kunstfotografen Nan Goldin laget fotoserier fra transpersonmiljøet i Boston i den første perioden av sin karriere. En del av disse og andre bilder av transpersoner er publisert i boken The Other Side fra 1993.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «transvestitt – Store medisinske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 19. februar 2017. 
  2. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne Transpersonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.