Transvestisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om kjønnsoverskridende transvestisme. Se seksuell fetisjisme for informasjon om fetisjistisk transvestisme.

Transvestisme (fra latin: trans = på tvers/over og vestitus = ikledd) er en trang til å kle seg og agere som det motsatte kjønn, og dermed for en tid føle at man tilhører det. En person med dette behovet kalles transvestitt. Det må ikke sammenlignes med transeksualisme, eller transeksuell som er å føle seg som det motsatte kjønn enn det biologiske kjønnet man ble født i.


I 2011 vedtok Helsedirektoratet «av-sykingen» av «transvestitter, fetisjister, sadomasokister».[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Magnus Hirschfeld lagde ordet transvestisme i 1910 i boken "Die Transvestiten : eine Untersuchung über den erotischen Verkleidungstrieb" (Transvestittene : en studie av den erotiske forkledningsdrift). Han benyttet det om personer som regelmessig og frivillig bar det annet kjønns klær. Hirschfelds transvestitter omfattet både menn og kvinner med heterofil, homofil, bifil og aseksuell legning.

Rettskrivning[rediger | rediger kilde]

De opprinnelige norske formene av ordet er transvestittisme og den eldre transvestitisme. Formen transvestisme er tatt i bruk langt senere og stammer antagelig fra den engelske formen transvestism. Det er mulig at formen transvestisme oppleves å gi bedre flyt enn formen transvestittisme. Den samme utvikling kan observeres i dansk og svensk.

Foreningen for Transpersoner Norge og dens medlemmer benytter formen transvestisme.

Norske ordbøker og oppslagsverk benytter fremdeles formen transvestittisme.

Begrepsavgrensning[rediger | rediger kilde]

Det er vanlig å skille mellom kjønnsoverskridende transvestisme, dvs. transvestitter som gir uttrykk for en annen kjønnstilhørighet, og fetisjistisk transvestisme der personen blir seksuelt opphisset av det annet kjønns klær. Den siste gruppen har et seksuelt behov som for øvrig ikke trenger å være koblet til kjønnsidentitet eller seksuell legning.

Transvestisme er ikke det samme som transkjønnethet. Transvestitter har ikke noe ønske om å gjennomgå kjønnsbekreftende behandling (kjønnsskifte).

Kjønnsfordeling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det finnes både mannlige og kvinnelige transvestitter. Mann-til-kvinne (MtK) transvestitter er vanligere enn kvinne-til-mann (KtM) transvestitter, men det finnes lite forskning, og man antar store mørketall. Det antas at kvinne-til-mann transvestitter er tilnærmet usynlige i den vestlige verden fordi grensene for kvinners påkledning er meget vide. En kvinne kan iføre seg det annet kjønns klær uten å vekke oppsikt. En del kvinne-til-mann transvestitter kaller seg ikke transvestitter, men benytter isteden begreper som transe, transmann og transperson.

Internasjonale studier viser at 2-20% av den mannlige befolkning er transvestitter avhengig av målemetode, og hvordan de definerer transvestitt og transvestisme.

Kjønnsidentitet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kjønnsidentitet

En transvestitts oppfatning av sin kjønnsidentitet i forhold til sine klær varierer. Noen transvestitter oppfatter seg som sitt biologiske kjønn uavhengig av hvordan de er kledd, men mener at de lever ut en kvinnelig eller mannlig side av sin identitet. Andre anser at de skifter kjønnsidentitet sammen med klærne, og atter andre mener de har en dobbel kjønnsidentitet uavhengig av hvordan de er kledd.

Når, hvor og hvor ofte[rediger | rediger kilde]

Det er stor variasjon i hvor ofte og i hvilke sammenhenger en transvestitt kler seg om, og avhenger av livssituasjon og personlighet. Noen kler seg kun om hjemme i hemmelighet, mens andre går omkledd offentlig. Hyppigheten varierer typisk fra flere ganger i uken til kun få ganger i året.

Seksuell legning[rediger | rediger kilde]

Seksuell legning er uavhengig av transvestisme. Transvestitter har den samme fordeling av heterofile, homofile og bifile som den øvrige befolkning.

Rettslig status og diskriminering[rediger | rediger kilde]

Se kapittelet om rettslig status for og diskriminering av transpersoner

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske kunstfotografen Nan Goldin laget fotoserier fra transpersonmiljøet i Boston i den første perioden av sin karriere. En del av disse og andre bilder av transpersoner er publisert i boken The Other Side fra 1993.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Esben Esther Pirelli Benestad (19. mars 2016). «Når er du moden, Høie?». Klassekampen, s. 36

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TranspersonstubbDenne Transpersonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.