Oute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oute er å avsløre og offentliggjøre personlige opplysninger om en annen person. Begrepet er slang fra engelsk out (ut), og ble først brukt for det å utpeke og offentliggjøre at en kjent personer er homofil. Når en homofil person outer seg selv kalles det gjerne å komme ut av skapet.[1]

I senere tid er bruken av begrepet utvidet til å komme med andre personlige avsløringer om andre personer, kjente eller mindre kjente.

Journalistisk outing[rediger | rediger kilde]

Noen jourtnalister har ansett det som en del av sitt virke å oute kjente personer. Tabloidspaltisten Michael Musto var blant de første som outet kjente personer i sin spalte i The Village Voice.

I outed Rosie and Ellen, and it's hard to even imagine now that they ever were in the closet. You have to educate the new people and say, 'Guess what, they were in the closet at one point.' It's hard to believe that Rosie was doing this delicate dance on her talk show where she was the 'Queen of Nice' and the single mother who had a crush on Tom Cruise and I was pointing out the absurdity of it.

Det var jeg som outet Rosie og Ellen, og det er vanskelig nå i det hele tatt forstå at de noen gang har vært i skapet. Man må opplyse nyere lesere og si; «Dere skulle ha visst, de var en gang i skapet.» Det er ikke lett å tro at Rosie balanserte så delikat mellom å være «Queen of Nice» og alenemoren som var forelsket i Tom Cruise, og jeg påpekte absurditeten i dette.

Michael Musto, en av de første journalister som outet kjendiser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet: Ordlabben - å oute noen, hentet 24. februar 2011
  2. ^ Intervju med Michael Musto, David Shankbone, Wikinews (engelsk), 7. oktober 2007.