Hopp til innhold

Medmor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Medmor er i Norge en kvinne som har juridisk medforelderstatus til et barn hun ikke er biologisk mor til, og som deler foreldrestatusen med barnets biologiske mor. Den som har medmor kan ikke ha en far i juridisk forstand, da medmor kommer i stedet for far.[1]

Medmor betegner kvinner som har en mors- og omsorgsrolle, i utgangspunktet sammen med biologisk mor. Hun har juridisk foreldrestatus sammen med hennes kvinnelige ektefelle eller samboers biologiske barn født etter assistert befruktning. Begrepet ble juridisk innført i Norge 1. januar 2009, gjennom Felles ekteskapslov. Det er bare mulig å bli medmor sammen med den som blir mor til barnet; enslige kan dermed ikke bli medmor. Dersom barnets mor avgår ved døden kan medmor likevel bli eneforelder til barnet.

Medmorskap fastsettes ifølge forskrift om fastsetjing av medmorskap ved to vilkår:

  • Ektefellen/samboeren må ha gitt skriftlig forhåndssamtykke til assistert befruktning, og den assisterte befruktningen må ha skjedd innenfor godkjent helsevesen i Norge eller utlandet.
  • Medmorskap skal fastsettes på samme måte som farskap etter barneloven, det vil si automatisk hvis partene er gift og ved erkjennelse hvis partene er samboere.

Begrepet medfar brukes også der to menn er gift eller samboere, og får barn.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ To mammaer og to pappaer
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. september 2020. Besøkt 29. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]