Cisperson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En cisperson er en person som identifiserer seg med det kjønnet vedkommende ble født med, altså en person som har en kjønnsidentitet som samsvarer med kjønn tildelt ved fødsel.[1][2] En cisperson er det motsatte av en transperson, og de fleste personer er cispersoner.[3] Uttrykket brukes som en motsats til transperson, for å skille mellom cis- og transpersoner, og for å tydeliggjøre at alle har en kjønnsidentitet.[4][5]

Cismann og -kvinne[rediger | rediger kilde]

En cismann er en mann som ble registrert som gutt ved fødselen, og har det mannlige kjønnet som sin kjønnsidentitet. Tilsvarende er det med en ciskvinne, altså en kvinne som ble registrert som jente ved fødselen, og har det kvinnelige kjønnet som sin kjønnsidentitet.[6][7]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Begrepet cisperson inneholder, foruten «person», det latinske prefikset cis- som betyr «på den samme siden» eller «dennesidig».[8] Cis- er et antonym for det latinske trans- som betyr «på den andre siden»;[9] ordparet cis og trans er fra gammelt av brukt i flere andre sammenhenger, herunder de geografiske begrepene Cisleithania («på denne siden av Leitha») og Transleithania («på den andre siden av Leitha»), og cis-trans-isomeri innen kjemi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ cisperson naob.no sitat: kjønnsforskning: person som identifiserer seg med eller regnes til sin biologiske kjønnskategori (mann eller kvinne) til forskjell fra transperson
  2. ^ «2.1 Om trans og cis, binær og ikke-binær». Skeiv kunnskap (norsk). Fri Oslo og Viken. 16. april 2021. Besøkt 15. april 2022. «Personer som har kjønnsidentitet som samsvarer med kjønnet de fikk tildelt ved fødselen kan kalles cispersoner. Cisperson er det motsatte av transperson. Cispersoner kan også være ikke-normative, for eksempel en feminin heterofil cismann eller en lesbisk ciskvinne.» 
  3. ^ Pedersen, Miriam Aurora Hammeren (27. mai 2021). «Hva er kjønnsmangfold?» (norsk). Nasjonal digital læringsarena. Besøkt 15. april 2022. «De fleste mennesker identifiserer seg med det kjønnet de ble registrert som ved fødselen. De fleste som for eksempel blir registrert som jente ved fødselen, lever som jente og kvinne og opplever ikke noen problematiske følelser knyttet til dette. De av oss som opplever det sånn, kalles cispersoner.» 
  4. ^ «Cisperson/ciskjønnet/cis» (norsk). Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. 12. mars 2015. Besøkt 21. mars 2021. «Begrepet er tatt i bruk som en motsats til transperson/transkjønnet/trans, og tydeliggjør at alle har en kjønnsidentitet. Både heterofile, bifile, homofile, lesbiske og interkjønnpersoner kan være cispersoner.» 
  5. ^ Grasmo, Hanne; Benestad, Esben Esther Pirelli (7. desember 2021). «cis-kjønnet» (norsk). Store medisinske leksikon. Besøkt 15. april 2022. «Begrepet cis-kjønn brukes ofte retorisk for å tydeliggjøre at alle har en kjønnsidentitet, ikke bare minoriteter som for eksempel dem som opplever kjønnsinkongruens.» 
  6. ^ «Alle har en kjønnsidentitet». Ung.no (norsk). 9. juni 2021. Besøkt 15. april 2022. «Noen bruker ordet cis/cisperson/ciskjønnet om de som identifiserer seg med det kjønnet de ble registrert som ved fødsel. «Cis»-begrepet blir også brukt for å gjøre det tydelig at alle mennesker har en kjønnsidentitet. En ciskvinne ble tildelt kjønn som kvinne ved fødsel og identifiserer seg som kvinne, og en cismann ble tildelt kjønn som mann ved fødsel og identifiserer seg som mann.» 
  7. ^ Steinmetz, Katy (23. desember 2014). «This Is What 'Cisgender' Means». Time (engelsk). Besøkt 15. april 2022. «Cisgender is a word that applies to the vast majority of people, describing a person who is not transgender. If a doctor announces, “It’s a girl!” in the delivery room based on the child’s body and that baby grows up to identify as a woman, that person is cisgender. Similarly, a baby designated male in the delivery room who grows up to identify as a man is cisgender. This is the case for about 99% of the population, at least according to the best available statistics.» 
  8. ^ Tønnesson, Kåre (25. juni 2021). «cis» (norsk). Store norske leksikon. Besøkt 15. april 2022. «Cis er latin og betyr 'på denne siden av' eller noe som er innenfor en viss grense eller kategori.» 
  9. ^ Grasmo, Hanne (9. mars 2020). «trans» (norsk). Store norske leksikon. Besøkt 15. april 2022. «Trans, betyr over, gjennom, hinsides, på den andre siden av, i motsetning til cis-, og er oftest brukt som forstavelse.»