Hopp til innhold

Uraeusslange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Uraeusslange, også skrevet uræus og med flertallsformen uraeiilatin, er en brilleslange eller kobra som i oldtidas Egypt symboliserte kongemakt og guddommelig beskyttelse under gudinna Wadjet.

Historikk

[rediger | rediger kilde]
Frise av uraeus- eller kobraslanger på muren av den søndre gravkammeret ved Djosers trappepyramide i Saqqara.

I egyptisk mytologi var Wadjet (eller Wadjyt) skytsgudinne for Nedre Egypt, den nordlige delen av landet rundt Nil-deltaet. Hun ble gjerne framstilt som kobraslangen uraeus som kunne spytte ild og dermed drepe fiendene til dem som stod under hennes beskyttelse.

Uraeusslangen ble ofte plassert som dekorfigur på panna til de kongelige, gjerne med hodet løftet klart til hogg. Uraeusslangen går derfor igjen på flere gammelegyptiske hodeplagg som faraoene bar, for eksempel på Nedre Egypts røde kongekrone deshret, på nemes-hodetørkle og på diademer. Det forente rikets dobbeltkrone pschent ble imidlertid utsmykket med to figurer: både en uraeusslange og et gribbehode. Gribben symboliserte Øvre Egypts skytsgudinne Nekhbet og ble opprinnelig båret foran på den hvite kronen deshret derfra. Figurene ble kalt «de to herskerinnene». På den kjente begravelsesmaska til Tutankhamon, som var farao 1334-1325 f.Kr., er slangen satt ved siden av en slik gribb. Seinere ble gribbhodet enkelte ganger byttet ut mot enda et kobrahode.

  • Wadjet
  • Pschent, dobbeltkrona for herskere over det forente Nedre og Øvre Egypt

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]