Sarkofagtekstene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En sarkofag fra Mellomriket-perioden med sarkofagtekster malt på veggene

Sarkofagtekstene eller kistetekster er en type religiøse tekster fra oldtidens Egypt, fra Mellomriket-perioden (ca 1986-1633 f.Kr.)

Tekstene utgjør en videreføring av pyramidetekstene, men representerer en «demokratisering av døden», i og med at de var rettet mot vanlige folk, og ikke bare faraoene. Det finnes om lag 2000 varianter av disse tekstene, og de er ikke bare kjent fra sarkofagveggene, mens også fra gravvegger, papyrus, hjerteskrin, steler og mumiemasker. Noen av disse skriveflatene var små, så flere av tekstene finnes både i en lang versjon og i en kortversjon.

Innholdet i tekstene er springende og variert, også innenfor en og samme tekst. I ett og samme kapittel finnes «beskrivelser, bønn, dialoger, forbannelser, hymner ... vevet inn i hverandre». Hensikten med tekstene var å hjelpe den avdøde til å bli integrert i den andre verden, ved å avbilde gjenstander som den avdøde hadde behov for, og ofte gjennom at den døde knyttes til en bestemt guddom, og «tilegner seg gudens makt og virke».

Sarkofagtekstene inneholder ofte «referanser til skapelsesmytene og til Osirismyten».

Fire av sarkofagtekstene er publisert på norsk i Den egyptiske dødeboken, og tekster om livets vei, 2001. Framstillingen her er basert på innledningen der.