Anis lære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det egyptiske museet i Kairo har et av papyrusene med teksten til Anis lære.

Anis lære er en tekst i visdomslære-sjangeren (sebayt) fra oldtidens Egypt, fra perioden kjent som Det nye riket. Teksten tilskrives Ani, en hoff-skriver hos dronning Ahmose-Nefertari fra det attende dynasti (ca 1550-1290 f.Kr.).

Teksten er utformet som farens råd og belæring til sin sønn. Den drøfter emner som respekt for gudene, respekt for mødre, ærlighet og selvbeherskelse. Teksten adskiller seg fra andre, tidligere verk i samme sjanger ved at den er skrevet til en mann av folket, og ved at teksten avsluttes med sønnens kommentarer og innvendinger til rådene.[1]

Teksten er kjent fra en delvis komplett papyrus, datert ca 1000 f.Kr., som finnes i Det egyptiske museet i Kairo og fra fragmenter i andre samlinger.

Skriftet er gjort kjent for moderne lesere gjennom Christian Jacqs bok The Living Wisdom of Ancient Egypt, 1999. Et utvalg av teksten er publisert på norsk i Den egyptiske dødeboken, og tekster om livets vei, 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Saphinaz-Amal Naguib og Eldrid Johansen i innledningen til teksten i antologien Den egyptiske dødeboken, og tekster om livets vei, 2001.