Bjørkelangen (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørkelangen
Bjørkelangen panorama.JPG
Bjørkelangen, sett fra Eidslia.
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneAurskog-Høland
Postnummer1940 Bjørkelangen
Areal2,87 km²
Befolkning4 084[a] (2022)
Bef.tetthet1 423 innb./km²
Preposisjon Bjørkelangen
Map
Bjørkelangen
59°53′00″N 11°34′00″Ø

Gågata på Bjørkelangen, sett fra øst.

Bjørkelangen er et tettsted og administrasjonssenteret i Aurskog-Høland kommune i Akershus i Viken fylke. Tettstedet har 4 084[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger ved nordenden av innsjøen Bjørkelangen, langs Lierelva. Bjørkelangen ble det administrative senteret i kommunen i 1966. Før dette var Bjørkelangen en liten stasjonsbygd.

Bjørkelangen var endestasjon på Urskogbanen ved åpningen i 1896 og stasjonUrskog-Hølandsbanen etter forlengelsen til Skulerud i 1898. Urskog-Hølandsbanens bestyrerbolig «Bergan» lå på Bjørkelangen og er godt bevart også i dag.

På østsiden av Lierelva ligger Kjelle videregående skole, tidligere yrkesskole med spesialopplæring. På østsiden ligger også Eidsverket, etablert som jernverk i 1761-1765, senere glassverk.

Fra ca. 1970 har Bjørkelangen opplevd stor utvikling med etablering av videregående skoler, flere betydelige boligområder og sentrumsfunksjoner. Bjørkelangen har et yrende kulturliv, skolekorps, musikkfestival og egen teatergruppe, Bjørkelangen Teaterlag.

Det er en rekke idylliske og fiskerike innsjøer, vann og tjern omkring Bjørkelangen. Blant annet Bjørkelangensjøen, Maltjern, Stigrundtjern, Liertjern, Eidsdammen, Stemtjern, Røytjern, Dyntjern, Tasketjern, Opptjenn og drikkevannskilden Langsjøen.

Vest for Bjørkelangen ligger høydepunktet Høgåsen på 313 moh.

Hovedbygningen på Eidsverket.
Bjørkelangen stasjon.
Bjørkelangen kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.