Sørumsand stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørumsand stasjon
Sørumsand stasjon i 2013, ombygget og med enklere fasade
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer0305.000
StedSørum
KommuneLillestrøm
Opprettet1892
Høyde o.h.120 meter
Distanse37,53 km
Høyde120,1 moh.
ArkitektPaul Armin Due
EierBane NOR
Operatør(er)Vy, Vy Tåg
Åpnet22. desember 1892
Tjenester
Linje(r)Kongsvingerbanen
Urskog–Hølandsbanen
Plattform(er)2
Rute(r)F1
R14
Forbindelser
Buss Buss365, 366, 370A, 370B
Antall reisende1048 pr døgn (2008)
Posisjonskart
Sørumsand stasjon ligger i Akershus
Sørumsand stasjon
Sørumsand stasjon
Sørumsand stasjon (Akershus)
Kart
Sørumsand stasjon
59°59′01″N 11°14′25″Ø

Sporplan
172 Sørumsandveien
Sørumsand stasjon
Sørumsand smalsporstasjon
omlastningsspor med kran
Blakerveien gang-/sykkelvei
Fyn tunnel og bru
171 Blakerveien
Fyen sidespor
Jernbaneveien

Sørumsand stoppestedKongsvingerbanen ble anlagt i 1892 og oppgradert til stasjon i 1903 som en direkte følge av at den smalsporede Urskog–Hølandsbanen ble forlenget vestover fra Bingsfoss stasjon og inn til tettstedet Sørumsand. I årene 1903–1960 var Sørumsand overgangsstasjon mellom Kongsvingerbanen og Urskog–Hølandsbanen, de vestre 3,5 km av sistnevnte er i dag museumsjernbane.

Noen år etter Urskog-Hølandsbanens nedleggelse, ble stasjonsbygningen vesentlig ombygget og forenklet, bla ble saltaket senket og snudd nitti grader. Den opprinnelig mursteinsrøde bygningen ble også malt gul. Etter ombyggingen er det kun utvendig fasade på venteromsfløyen lengst mot øst som kan gjenkjennes. (Sammenlign bildet over med de som er i billedgalleriet nedenfor.)

Stasjonen blir betjent av alle lokaltog på Kongsvingerbanen (per 2023 pendelen Asker–Kongsvinger). Enkelte av Vy Tåg ABs lokaltog mellom Oslo og Karlstad/Arvika i Sverige stanser også.

I 2021-22 gjennomførte Bane NOR en større ombygging av stasjonsområdet: Sporene 1 og 3 fikk plattformer med lengde tilpasset Kongsvingerbanens lokaltog, spor 2 mistet sin plattform. Videre ble bygget undergang med trapper og heiser under alle tre spor. Bane NOR vant Lillestrøm kommunes arkitektur- og byggeskikkpris 2023 for denne utformingen av Sørumsand stasjon. Prisen er satt opp for å hedre og anerkjenne god arkitektur og byggeskikk i kommunen.

Sørumsand bussterminal ligger i umiddelbar tilknytning til stasjonsbygningen og plattformen mot spor 1. Herfra går bla. bussruter som i noen utstrekning betjener det samme området som den historiske Urskog-Hølandsbanen.

Urskog-Hølandsbanen[rediger | rediger kilde]

Sørumsand ble Urskog-Hølandsbanens nye endestasjon da denne banen ble forlenget vestover fra Bingsfoss stasjon i 1903. Den nye stasjonsbygningen var tegnet av arkitekt Paul Armin Due.

Stasjonsanlegget for museumsbanen ble bygget opp i 1987–1989. Museumsjernbanens stasjonsbygning er en kopi av Bjørkelangen stasjon fra 1896. Museumsbanens kombinerte lokomotivstall og verksted er bygget som en tilnærmet kopi av en tilsvarende bygning som (per 2023) ennå står på Bjørkelangen.

På Sørumsand stasjon finnes også omlastingskranen fra 1919 i driftsklar stand. Den ble brukt til å laste gods mellom normalsporede og smalsporede jernbanevogner. Det ble tatt i bruk løftekasser av tre (etter hvert kalt containere), og dette var landets første containerkran.[1]

Vannstenderen som museumsbanens damplokomotiver fyller vann fra, stod tidligere på Sperillbanens endestasjon ved Finsand.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Urskog-Hølandsbanen». Arkivert fra originalen 21. juni 2013. Besøkt 16. september 2012. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon     Neste stasjon
nedlagt: Guttersrud
Kongsvingerbanen
Internasjonal fjerntrafikk
F170   Vy
Oslo S-Charlottenberg-Karlstad C-Kristinehamn
bare lørdag og søndag
Lokaltrafikk
R14Asker - Oslo S - Kongsvinger
Museumsjernbane
Endestasjon Urskog–Hølandsbanen