Haldenkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnestøtte ved Ørje sluse over Kanalbyggeren Engebret Soot (1786–1859)

Haldenkanalen, tidligere Fredrikshalds kanal, er en del av Haldenvassdraget.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Den er den første av Norges to kanaler med sluser og ble ferdig i 1849. Deretter ble den utvidet med Brekke sluser i 1852 og Krappeto-anlegget i 1857. Haldenkanalen ble bygget for å tjene tømmerfløtingen mellom Skulerud, endestasjonen på Urskog–Hølandsbanen, og Tistedalen. Fra 1877 da Brekke sluser var gjenoppbygd har kanalen vært i sammenhengende drift. Tømmertransporten opphørte i 1982.

Haldenkanalen ble tidlig en turistattraksjon. I årene etter siste krig, da privatbilismen var lite utbredt og turbussene ennå ikke hadde overtatt markedet, var en rundreise for Oslo–folk med tog Oslo–Halden/Tistedal, dampskipet DS «Turisten» til Skulerud, den smalsporede «Tertitten» til Sørumsand og tog tilbake til Oslo en populær dagstur.

DS «Turisten» som var dampdreven ble bygget i 1887 og tatt ut av ruten i 1963 og ble senket i Femsjøen i 1967. Et annet skip overtok navnet; M/S «Turisten» ble tatt i bruk i 1985. M/S «Turisten» hadde tidligere gått som elvebåtRhinen.

DS «Turisten» ble gjenfunnet og hevet i 1997, og er nå fullstendig restaurert og tilbake på kanalen. Skipet som hadde gått i ruten fra 1985 til 2009 ble omdøpt til M/S Strømsfoss, og den gjenoppbygde damperen kunne få tilbake sitt opprinnelige navn. I 2017 fikk M/S Strømsfoss nye eiere og fikk dermed også nytt navn, MS Brekke. I sommerhalvåret seiler MS Brekke flere dager i uken med turister.

Tista sluser ved Halden foto Wilse 1907

Kanalen er også åpen til benyttelse for båtfolket som kan padle eller kjøre båt gjennom idylliske innsjøer, korte elvestrekninger og imponerende sluseanlegg gjennom et vakkert landskap med mange spennende kulturminner. Kanalens historie er bevart og dokumenteres av Haldenvassdragets Kanalmuseum som ligger på Ørje Brugs område rett ved Ørje sluser på Ørje.

Kanalen ble 5. juli 2005 vedtatt stengt av Mattilsynet ved Ørje sluser, grunnet fare for spredning av krepsepest. Slusene ble senere åpnet for begrenset ferdsel.

Det finnes mulighet til landtransport av båter med lastebil mellom Tistedal og Halden (ved havet) og mellom Ørje og Töcksfors (ved Dalslands kanal).

Det finnes videre en plan for å bygge en ny kanal fra Otteid til Store Le, en distanse på 1,5 km. Store Le tilhører Dalslands kanal, men sjøen ligger delvis i Norge. Det finnes ingen finansiering av dette prosjekt, og etter restriksjonene i forbindelse med krepsepesten synes det heller ikke aktuelt nå. Det var 1824–1956 en liten tømmerkanal her, Otteidkanalen.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble det bevilget nesten seks millioner for opprustning av ulike anlegg i tilknytning til kanalsystemet:[1][2]

  • ca 800 000 til Brekke sluser
  • ca 3,5 millioner for istandsettelse av slippen på Vadet
  • midler til to drifts- og vedlikeholdsstillinger (1,6 millioner)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Millioner til Haldenvassdraget!» Halden Arbeiderblad 13. mars 2013, besøkt 19. mars 2013
  2. ^ «Millioner til Haldenkanalen» nrk.no 13. mars 2013, besøkt 19. mars 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]