Niels Chr. Geelmuyden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Niels Chr. Geelmuyden
Født18. desember 1960 (56 år)
Søsken Hans Geelmuyden, Hans Geelmuyden
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Yrke Skribent, journalist
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Vestfolds Litteraturpris, Gullpennen

Niels Christian Geelmuyden (født 18. desember 1960) er en norsk forfatter og skribent. Han er særlig kjent for portrettintervjuer av norske kjendiser og for en personlig, satirisk og ironisk skrivestil preget av ordspill og sterke meninger og karakteristikker.

Niels Chr. Geelmuyden har hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. I tillegg har han grunnfag i psykologi og historie, samt utdannelse fra befalsskolen for Kystartilleriet. Han har arbeidet som kanonkommandør, ølkjører, lærer og tekstforfatter.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Geelmuyden skriver på riksmål. Han er ikke en ren humorist, men benytter som regel stor grad av humor, ironi og ordspill i sine tekster. Opprinnelig ville han kalle en av sine bøker Hundre ordgasmer, men fikk ikke bifall fra forlaget. Siden 1990-årene har han skrevet mye for Morgenbladet samt forskjellige tidsskrifter. Geelmuyden har gitt ut flere samlinger med portrettintervjuer av kjente personer, de fleste som gjenbruk av artikler opprinnelig skrevet for Kapital, Henne og andre ukeblader.

På grunn av sin direkte stil har noen av hans tekster skapt kontroverser. Mest kontroversielt var hans intervju med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland for Det Nye i 1993. For å gå med på å la seg intervjue, hadde Brundtland forlangt at hennes pressesekretær skulle være til stede, at spørsmålene skulle forelegges på forhånd, og at intervjuet skulle tas opp på bånd. Geelmuyden gjenga statsministeren ordrett, men intervjuet ble ikke publisert før etter at pressesekretæren hadde gjort betydelige omskrivinger – mot Geelmuydens protester. Intervjuet ble imidlertid publisert i Geelmuydens versjon i tidsskriftet Kapital i august 1993 og senere i boken Ærlighetens Komedie.[1]

Han har skrevet biografi om Trygve Hegnar i 2002 og presten Børre Knudsen i 1988.

På tross av medieoppmerksomhet og beundring fra mange journalister, har Geelmuyden i flere intervjuer og artikler beskrevet følelsen av å stå utenfor det litterære etablissementet i Norge og beklaget manglende offentlig støtte til egne bøker og prosjekter. For sine seneste bøker om kosthold har han høstet bred kritikk fra fagmiljøer for uvitenskapelig tilnærming til stoffet.[2][3]

Familie[rediger | rediger kilde]

Niels Christian Geelmuyden er bosatt på Hulebakk på øya Tjøme i Vestfold. Han er bror til siviløkonomen Hans Geelmuyden.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Sitater[rediger | rediger kilde]

  • Alle bladene jeg skriver for går konk, bøkene mine selger ikke, og min mor maser stadig om at jeg snart må skaffe meg et anstendig arbeid. (til Universitas 2005)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Svein Nyhus 
Vinner av Vestfolds Litteraturpris
Neste mottaker:
 Sidsel Mørck 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)