Befalsskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Befalsskole er benevnelsen på den grunnleggende lederutdanningen i det norske Forsvaret. ​Utdanningssystemet i Forsvaret er nylig endret. De tidligere befalsskolene er slått sammen til én felles befalsskole, og det er ikke lengre mulig å søke seg direkte til en skoleplass.[1]

Veien til en befalsutdanning går gjennom førstegangstjenesten. Etter endt tjeneste kan du søke deg videre til en jobb som spesialist innen en rekke ulike fagområder. Som spesialist blir du en fagperson som skal utøve selve håndverket i soldatyrket innen det feltet du har spesialisert deg i.

Som spesialist vil du på sikt kunne få tilbud om å bygge på kompetansen din med en befalsutdanning. Dette vil da være en unik mulighet for spesialister som er tiltenkt lederansvar i stillingen sin. Det er ikke lengre mulig å søke seg direkte til befalsskolen, men denne mulighetene eksisterer fortsatt hvis du ønsker en karriere som spesialist i Forsvaret gjennom førstegangstjenesten.

Befalsskoler[rediger | rediger kilde]

Forsvaret i Norge driver følgende befalsskoler:

Befalsutdanningen[rediger | rediger kilde]

Befalsutdanningen i Forsvaret varer i to år. I det første året av utdanningen er man befalsskoleelev, mens man det andre året tjenestegjør som sersjant ved en av Forsvarets avdelinger. Det første året på befalsskolen godkjennes som førstegangstjeneste for de som ikke allerede har gjennomført denne. Elever ved befalsskolene har betegnelsen «S» som distinksjon, noe som tilsvarer korporalsgrad (i Hæren og Luftforsvaret) eller konstabel (Sjøforsvaret). Utdanningen består av både teori og praksis og fører til graden sersjant (hær og luft) eller kvartermester (sjø). Andre året av befalsutdanningen foregår ute ved en av Forsvarets avdelinger. Etter endt befalsskoleutdanning kan man få graden fenrik og kan også søke på en av Forsvarets krigsskoler.

De to største fagforeningene har elevorganisasjoner, Norges Offisersforbunds Elevorganisasjon (NEON), som hører under Norges Offisersforbund (NOF), og Befalselevenes Samarbeidsorgan (BESO), som hører under Befalets fellesorganisasjon (BFO).

Opptak[rediger | rediger kilde]

Opptaket holdes årlig i sommermånedene (også i januar for enkelte linjer) på Sessvollmoen ved Jessheim. Der alle befalskolene for hver enkelt forsvarsgren er representert. Kandidatene blir målt i forskjellige fysiske og psykiske øvelser, og får nødvendig militær opplæring til å løse saker under felt-delen av opptaket. Selve opptaket går under navnet «Forsvarets Opptak og Seleksjon» (FOS).[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsvaret. «Ønsker du en utdanning og karriere i Forsvaret?». Besøkt 27. februar 2018. 
  2. ^ «Forsvarets opptak og seleksjon (Fos)». forsvaret.no. Besøkt 25. oktober 2015.