Finn Graff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Finn Graff
Født 25. desember 1938 (77 år)
Wangerooge i Tyskland
Utdannelse Kunsthøgskolen i Oslo
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Bokkunstprisen, Humanistisk kulturpris, Årets avistegning, Årets avistegning
Felt Avistegning, karikaturtegning, tegnekunst, illustrasjon, bokkunst,
Utdannelse Statens håndverks- og kunstindustriskole
Priser Bokkunstprisen 1987, Årets avistegning 2000 og 2005, Humanistisk kulturpris 2006, St. Olavs Orden 2007 med mer


Finn Graff (født 25. desember 1938 i Wangerooge i Tyskland) er en norsk avistegner og illustratør. Han har bidratt med daglige karikaturer og satiriske kommentarer i Dagbladet siden 1988. Finn Graff har høstet flere priser og stor anerkjennelse både i Norge og utlandet og regnes av mange som Norges fremste avistegner.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Finn Graff er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han har vært fast tegner for Morgenposten (19601963), Arbeiderbladet (19631988) og Dagbladet (fra 1988). Han har illustrert en stor mengde bøker, både for voksne og barn. Tegningene hans kjennetegnes av sikkert tegnerhåndverk, presis strek, glimrende karikaturportretter, bitende kommentarer og burlesk humor. Tegneteknikken er hovedsakelig penn eller blyant.

Finn Graff bor i Oslo. Han er broren til illustratøren Rolf Graff og ballettdanseren Jens Graff.

Provoserende karikaturer[rediger | rediger kilde]

Til en kommentar om sivile ofre for Israels krigføring i Gaza trykte Dagbladet 10. juli 2006 en karikaturtegning av Finn Graff der den israelske statsministeren Ehud Olmert ble framstilt som den nasjonalsosialistiske leirkommandanten Amon Göth i Płaszów konsentrasjonsleir. Tegningen viste Olmert med gevær i hendene på en balkong i en konsentrasjonsleir og en død palestiner på bakken. Motivet hadde klare referanser til Steven Spielbergs holocaust-film Schindlers liste der den sadistiske leirsjefen skyter på jødiske fanger for moro skyld. Tegningen skapte sterk debatt, og Israels ambassadør til Norge, Miryam Shomrat, klaget Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

PFUs sekretariat innstilte først på å avvise klagen.[1] Utvalget skulle behandle saken i et møte 29. august, men den israelske ambassaden kom med ytterligere dokumenter i slutten av august. Behandlingen ble derfor utsatt i påvente av Dagbladets tilsvar. I sitt møte 24. oktober 2006 ga PFU klageren ikke medhold.[2]

Dagbladet fikk tidligere påtale av PFU for å ha gjengitt en karikaturtegning (se faksimile under «eksterne lenker») av Finn Graff der han viste arbeiderparti-politikeren Rune Gerhardsen i samleie med en kopi av seg selv som en kommentar til interne forhold og tette familiebånd i partiet. For øvrig pleide Finn Graff å symbolisere den tidligere formannen i Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, som en liten haug med avføring. Han nektet imidlertid å portrettere profeten Muhammed da de omstridte, danske Muhammed-karikaturene ble debattert høsten 2005 og vinteren 2006.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagsavisen: «PFU avviser klage fra Israel»
  2. ^ PFU: Dagbladet har ikke brutt god presseskikk
  3. ^ «Utnevnelse til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for sin innsats som tegnekunstner.». Kongehuset. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Junn Paasche-Aasen 
Vinner av Bokkunstprisen
(1987 sammen med
Bjørn Roggenbihl)
Neste mottaker:
 Peter Haars 
Forrige mottaker:
 Egil Nyhus 
Vinner av Årets avistegning
Neste mottaker:
 Inger Giskeødegård 
Forrige mottaker:
 Per Elvestuen 
Vinner av Årets avistegning
Neste mottaker:
  
Forrige mottaker:
 ingen - Graff var første vinner 
Vinner av Humanistisk kulturpris
Neste mottaker:
 Kjartan Slettemark