Hopp til innhold

Kapital (tidsskrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kapital
LandNorge
TypeTidsskrift
InnholdFinans, finansmarked
Grunnlagt1971
Eier(e)Hegnar Media
UtgiverHegnar Media
Sjefredaktør(er)Trygve Hegnar
Nettstedwww.kapital.no

Kapital er et norsk blad med redaksjon i Oslo som skriver nyheter om næringsliv, børs, finans og økonomisk politikk. Det ble stiftet i 1971 av Trygve Hegnar, som fortsatt er bladets redaktør. Bladet kommer ut annenhver torsdag.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kapital utkom første gang 5. mars 1971.[1] Det førte til en total endring av norsk næringslivsjournalistikk, fra servil dekning til kritisk omtale.[2] Bladet er blant annet kjent for sin liste over de 400 rikeste i Norge, etter mål av den berømte listen til det amerikanske tidsskriftet Forbes. Det er også kjent for portrettintervjuene som Niels Chr. Geelmuyden skriver. Kapital har også avslørt flere kritikkverdige forhold i norsk nærings- og samfunnsliv. Blant annet ble Finance Credit, norgeshistoriens største bedragerisak, avslørt i Kapital. Bladets tøffe linje har medført flere injuriesøksmål eller trusler om søksmål, men med unntak av OBOS-saken fra 1979 – etter at Kapital tidligere hadde avslørt smøring i OBOS, men ikke påvist at smøringen gav resultater – har bladet vunnet alle sakene.

Flere kjente personer har vært ansatt i Kapital i løpet av sine karrierer. Det gjelder blant andre Svein Støle, grunder og styreformann i meglerhuset Pareto, Knut Ivar Skeid og Odd Harald Hauge. De to sistnevnte startet Nettavisen sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historien : Revolusjonerte næringslivsjournalistikken». Arkivert fra originalen 30. september 2017. Besøkt 30. september 2017. «“Det mangler et friskt, dog seriøst og virkelig informerende økonomisk tidsskrift i Norge”, uttalte Trygve Hegnar ved lanseringen av Kapital i mars 1971.» 
  2. ^ Einar Lie (30. september 2017). «Næringslivsjournalistikken står i fare for å havne i et ekkokammer». Aftenposten. Besøkt 30. september 2017. «Endringen kom først med Trygve Hegnars Kapital, som fra 1970-tallet av presenterte kritisk, ofte personrettet journalistikk.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]