Hans Geelmuyden (PR-rådgiver)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Geelmuyden
Hans Geelmuyden i 2008
Født26. jan. 1957[1]Rediger på Wikidata (67 år)
Lysaker[1]
BeskjeftigelseRedaktør, forretningsdrivende, kommunikasjonsrådgiver Rediger på Wikidata
Akademisk gradSiviløkonom (1979)
Utdannet vedNorges handelshøyskole (19751979)
SøskenNiels Christian Geelmuyden
NasjonalitetNorge

Hans Geelmuyden (født 1957) er en norsk redaktør og gründer som var med på å starte PR-byrået Geelmuyden.Kiese. Han ledet byrået fra 1989 til 2021.

Oppvekst og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Geelmuyden vokste opp på Lysaker i Bærum.[2] Han er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (1979), hvor han fordypet seg i finans og økonomisk styring, i tillegg til markedsføring.[3]

Karrierestart[rediger | rediger kilde]

I 1980 fikk han jobb hos IBM i New York. Etter det reiste han tilbake til Norge for å avtjene verneplikt og gikk befalsskolen. Så hadde han et kort opphold i Frankrike før han dro til Oslo for å jobbe som økonomijournalist og redaksjonssjef i forretningsbladet Farmand. Etter noen år der ble han hentet til Morgenbladet som sjefredaktør fra 1987 til 1988, da han ble sagt opp på gbrunn av en redaksjonell konflikt.[4] Han var deretter en kort periode i Nissen-Lie Gruppen, hvor han bygget opp og ledet avdelingen for finansinformasjon.[2]

Byrået Geelmuyden Kiese[rediger | rediger kilde]

I januar 1989 startet han PR-byrået og kommunikasjonsrådgivningsselskapet Geelmuyden Kiese sammen med Jo Kiese. Etter hvert åpnet de kontorer i Oslo, Stockholm og København. Fra å være et PR-byrå med to medarbeidere i 1989, hadde selskapet 150 medarbeidere i 2022.

I 2006 solgte medgrunnlegger Jo Kiese seg ut av selskapet sammen med Morits Skaugen jr., Jens Ulltveit-Moe, Christian Ringnes og Einar Nagell-Erichsen.

Geelmuyden satte inn ny gruppesjef i august 2020, og fortsatte som styreleder og eier[5] frem til han solgte seg ut av Geelmuyden Kiese Gruppen i desember 2021. På salgstidspunktet eide Hans Geelmuydens investeringsselskap Koko 94 % av Geelmuyden Kiese Gruppen.

Rasismedebatt i 2020[rediger | rediger kilde]

Geelmuyden har deltatt aktivt i norsk samfunnsdebatt fra begynnelsen av åttitallet.

I 2020 havnet Hans Geelmuyden i en bransjedebatt etter at han uttalte at det ikke er noen ulempe å hete Ahmed om man vil søke jobb i hans kommunikasjonsbyrå, men at kebabnorsk ikke var godt nok for å jobbe i GK. Uttalelsen kom i forbindelse med en debatt som gjaldt den lave andelen med minoritetsbakgrunn i kommunikasjonsbransjen. Under den opphetede diskusjonen som fulgte, rettet kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf kritikk mot Geelmuyden fordi han hadde gitt et intervju til publikasjonen Resett. Geelmuyden svarte at han som tidligere redaktør hadde som prinsipp å la seg intervjue av medier uavhengig av redaksjonelt ståsted, og at Ashraf aldri ville lykkes med å sette munnkurv på ham. Han ba Ashraf lære seg vestlige verdier og ikke misbruke dem. Ashraf svarte med å anklage Geelmuydens utspill for å være rasistiske.[6] Geelmuyden beklaget kommentaren mot Ashraf, og etter en uke karakteriserte han uttalelsen som rasistisk fordi han ikke ville uttalt seg slik til en etnisk norsk. Like etter offentliggjorde Hans Geelmuyden en pressemelding der han nok en gang beklaget.[7] To av byråets om lag 500 kunder valgte å si opp kundeforholdet sitt til GK. De to var IKEA og LO. Begrunnelsen fra LO var at uttalelsene sto i sterk motstrid til verdiene til LO, mens IKEA omtalte hans utspill som uakseptable.[8] Samtidig var det mange, blant annet VG på kommentarplass, som hyllet Geelmuyden for rakrygget opptreden i ordskiftet. I august samme år valgte Geelmuyden å tre til side som toppsjef i Geelmuyden Kiese.[9][5] Han satte inn sin mangeårige danske partnerkollega og medarbeider Karne Lykkebo i rollen som managing partner.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hans Geelmuyden er bror til skribent og forfatter Niels Christian Geelmuyden og nevø av forfatter Hans Geelmuyden (1906–1969)

Hans etternavn stammer fra forfedre som kom til Bergen fra Nederland på 1600-tallet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dagens Perspektiv, www.dagensperspektiv.no, utgitt 2003, besøkt 23. juni 2021, «Geelmuyden er vokst opp bare noen stenkast fra bygningen der GK holder til. På Lysaker rett utenfor grensen til Oslo.»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Portrettet: En provokatør og en gentleman». Dagens Perspektiv. Økonomisk Rapport. 2003. Besøkt 8. juli 2020. 
  3. ^ «Meningenes mester - Magma». www.magma.no. 2011. Besøkt 8. juli 2020. 
  4. ^ a b Hoffengh, Sissel (5. juli 2014). «Åpent hus». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 8. juli 2020. 
  5. ^ a b «Hans Geelmuyden går av som toppsjef i Geelmuyden Kiese». e24.no. 3. august 2020. Besøkt 23. juni 2021. «Avgangen kommer etter at Hans Geelmuyden tidligere i sommer erkjente rasistiske kommentarer. Han fortsetter som eier og styreleder i PR-byrået.» 
  6. ^ Manzar Shan og Linn-Christin Marthinussen (23. juni 2020). «Skjeller ut PR-nestor» (norsk). Dagbladet. Besøkt 26. juli 2020. 
  7. ^ Birk Tjeldflaat Helle (2. juli 2020). «Hans Geelmuyden beklager igjen: – Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske» (norsk). Dagens Næringsliv. Besøkt 26. juli 2020. 
  8. ^ Synnøve Meisingset og Birk Helle (25. juni 2020). «LO avbryter samarbeidet med Geelmuyden Kiese etter Geelmuydens uttalelser» (norsk). Dagens Næringsliv. Besøkt 26. juli 2020. 
  9. ^ Linn-Christin Marthinussen (3. august 2020). «Hans Geelmuyden går av som toppsjef». Dagbladet. Besøkt 3. august 2020. «Hans Geelmuyden gir seg som toppsjef i Geelmuyden Kiese, bekrefter selskapet i en pressemelding mandag...Beslutningen kommer etter at det oppsto bråk rundt PR-nestoren tidligere i sommer. Han opplyser at det har vært spilt en rolle i at han nå trer tilbake som toppsjef.» 
Forgjenger:
 Paul Einar Vatne 
Ansvarlig redaktør for Morgenbladet
Etterfølger:
 Hroar Hansen