Liste over norske uoppklarte drapssaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over norske uoppklarte drapssaker er en oversikt over uoppklarte drapssaker i Norge som har forblitt uoppklarte etter lengre tids politietterforskning. En drapssak regnes normalt som oppklart når det foreligger en fellende dom i rettsapparatet.[1] Årsakene til at enkelte drap ikke har blitt løst, har ulike årsaker. Enten kan det skyldes at tiltalte har blitt frikjent i retten, eller at vedkommende har dødd før saken kom opp før retten. Enkelte ganger har også politiet frafalt siktelser på grunn av manglende bevis, og i andre saker står politiet rett og slett uten noen mistenkte.

Om listen[rediger | rediger kilde]

Listen følger Kripos' definisjoner som den fremkommer i etatens årlige nasjonale drapsoversikt. Det innebærer at drapet må ha blitt begått i Norge, eller om bord på norske skip i internasjonalt farvann.[2] I statistikken er drap definert som forsettlig og overlagt drap etter straffeloven av 1902 § 233 og lov om straff § 275. Kripos jobber per 2018 med å omfatte annen dødelig vold i drapsstatistikken, slik de andre nordiske landene gjør. De ulike drapsdefinisjonene har gjort det vanskelig å sammenligne drap med andre nordiske land.[2]

I perioden 1994–2017 har Kripos registrert 31 uløste drapssaker i Norge, samtlige drap etter 2012 er oppklart.[2] For årene før 1994 er ikke oversikten komplett.

Saker som har endt i domfellelse, til tross for at det ikke kjent hvem som faktisk utførte drapene, er ikke inkludert i listen. Et eksempel på dette er Orderud-saken. Siden 1. juli 2014 er det ikke lenger noen foreldelsesfrist for drap, noe som innebærer at drap utført etter 1. juli 1989 aldri vil bli foreldet.[3] Drap utført på norsk territorium før denne datoen er derimot strafferettslig foreldet.[4]

I tillegg er det flere saker der personer har forsvunnet, og det ikke er bevist om det har tilstøtt dem noe kriminelt. Politiet har i flere av disse sakene likevel mistanke om at noe kriminelt har skjedd, blant annet i Therese-saken fra 1988. Slike saker er satt i en egen liste under, kalt forsvinningssaker og andre saker.

Uoppklarte drapssaker i Norge[rediger | rediger kilde]

År Drapsoffer Saksnavn Sted
1934 Edvard Rustad[5] Rustad-mordet Glacisgata, Oslo
1942 Anders Sandland Konows gate 2, Oslo
1958 Astrid Aardal[6] Hollekim-saken Bergen, Hordaland
1963 Helge Suphammer[7] Suphammer-saken Strømmen, Akershus
1966 Magnus Ellingsen[8] Magnus-saken Nesttun, Hordaland
1969 John Olav Larsen og Håkon Edvard Johansen[9] Lilandsaken Fredrikstad, Østfold
1974 John Myhr[10] Verdal, Trøndelag
1981 Trine Jensen[11] Trine Jensen-saken Svartskog, Akershus
1981 Dagmar Strand[12] Dagmar Strand-saken Thereses gate, Oslo
1983 Josef Horvath[13] Josef Horvath-saken Lindeberg, Oslo
1985 Gry Storvik[14] Gry-saken Kolbotn, Akershus
1991 Laura Birkeland[15] Laura-saken Molde, Møre og Romsdal
Årene 1994–2017 er oppdatert etter Kripos' offisielle oversikt
1994 Fahimeh Esteghlalian[16] Minde-drapet Minde, Hordaland
1994 Kugan Masilamany[17] Båtsfjord, Finnmark
1994 Anita Hjertvik[18] Anita Hjertvik-saken Grünerløkka, Oslo
1995 Birgitte Tengs[19] Birgitte-saken Kopervik, Karmøy
1995 Ronald Ramm[20] Ramm-saken Rødberg, Vestfold
1996 Jan Krogh Jensen[21] Bandidos-drapet Mjøndalen, Buskerud
1996 Trude Espås[21] Espås-saken Geiranger, Møre og Romsdal
1998 Marie Louise Bendiksen[22] Bendiksen-saken Sjøvegan, Troms
1999 Knut Kristiansen[22] Sandaker, Oslo
1999 Knut Øyvind Moe[22] Tonsåsen-drapet Tonsåsen, Oppland
1999 Lisbeth J. Hrizi[23] Schweigaards gate, Oslo
2000 Tina Jørgensen[22] Tina-saken Jæren, Rogaland
2000 Marit Ødegaard[22] Ørje-drapet Ørje, Østfold
2002 Stein Morten Mikalsen[24] Alnaelva, Oslo
2002 Hassan Osman Yusuf Gelle[25] Grünerløkka, Oslo
2002 Erling Eriksen[26] Breivikeidet, Troms
2003 Abdelhak Darrazi[27] Nordre Gravlund, Oslo
2004 Quoc Hung Nguyen[28] Sandaker-drapet Sandaker, Oslo
2004 Trine Frantzen[29] Os/Bergen, Hordaland
2006 Meta Øverli[30] Meta Øverli-saken Høybråtenveien, Oslo
2006 Najaf Abbas[31] Gatekjøkken-drapet Lørenskog, Akershus
2007 Banaz Sardar[32] Mjøndalen, Buskerud
2007 Anatolij Petraskevic[33] Nedre Eiker, Buskerud
2007 Dung Tran Larsen[34] Dung Tran Larsen-saken Kjøkkelvik, Bergen
2008 Tomasz Aleksander Kusniers[35] Stavanger, Rogaland
2008 Vegard Bjerck[30] Skøyen-drapet Skøyen, Oslo
2009 Lars Erik Dalbu[36] Dalbu-drapet Jevnaker, Oppland
2010 Jungkung Kuyateh Gambia-drapet Torshov, Oslo
2011 Sigmund Ludvig Jensen[37] Mo i Rana, Nordland
2011 Per Vålnes[38] Vålnes-saken Nordkjosbotn, Troms
2012 Rafal Flis[39] Sørkedalsveien, Oslo

Andre uløste saker[rediger | rediger kilde]

Forsvinningssaker og andre saker[rediger | rediger kilde]

År Person Saksnavn Type sak Sted
1962 Carl Jacob Schnitler[40] Schnitler-saken[41] Mulig voldtekt og drap Bergen, Hordaland
1970 Ukjent Isdalskvinnen[42] Mulig drapssak Isdalen, Hordaland
1981 Marianne Rugaas Knudsen[43] Marianne-saken Forsvinning Risør, Aust-Agder
1988 Therese Johannessen Therese-saken Forsvinning Drammen, Buskerud
1998 Jens Christian Glenne Mathiesen[44] Antatt drapssak Asker, Akershus
2000 Terje Skogen[45] Skogen-saken Mulig drapssak Elverum, Hedmark
2000 Marius Haave[46] Påkjørt og drept Bamble, Telemark
2001 Jan Mathias Berge[47] Dødsbrannen i Møllendalsveien Mulig mordbrann Bergen, Hordaland
2008 Seks ofre Mordbrannen i Urtegata Mulig mordbrann Urtegata, Oslo

Uoppklarte drap på nordmenn i utlandet[rediger | rediger kilde]

År Drapsoffer Saksnavn Sted
1996 Ingebjørg Foss og Gunnhild Myklebust[48] Røde Kors-drapene Novye Atagi, Tsjetsjenia
1999 Signe Irene Thoresen[13] Alanya, Tyrkia
1999 Eileen Gullaksen[22] Izmir-drapet Izmir, Tyrkia
2008 Martine Vik Magnussen Drapet på Martine Vik Magnussen London, Storbritannia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AS, TV 2. «Dette er drapsgåtene politiet står igjen med etter 2015». TV 2 (norsk). Besøkt 25. februar 2018. 
  2. ^ a b c Kripos. «Nasjonal drapsoversikt 2017» (PDF). Kripos. Besøkt 25. februar 2018. 
  3. ^ Stortinget fjerner foreldelsesfristen. Publisert 16.6.2014.
  4. ^ Uløste drapsgåter snart ute på dato. Publisert 25.12.2005.
  5. ^ Side3.no - DRAPSGÅTEN EDVARD RUSTAD. Publisert: 29.12.2010.
  6. ^ Ba.no - Mysteriet Hollekim. Publisert: 20.02.2005.
  7. ^ «Strømmen-drap aldri oppklart». www.rb.no. 1. november 2013. Besøkt 4. november 2016. 
  8. ^ Bergensavisen.no - Magnus vant på Traverbanen, deretter ble han drept. Publisert: 11.04.2005.
  9. ^ Regjeringen.no - LILANDSAKEN Fra et utvalg oppnevnt ved kgl. res. av 13. juli 1995 for gransking av Liland-saken. Publisert: 01.05.1996.
  10. ^ Aftenposten, 7. november 1999, side 2
  11. ^ Abcnyheter.no - Frikjent for Gry- og Trine-drapene Arkivert 6. januar 2015 hos Wayback Machine.. Publisert: 24.09.2012.
  12. ^ Aftenposten.no - Uløste drapsgåter snart ute på dato. Publisert: 19.10.2011.
  13. ^ a b Nettavisen.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 03.04.2007.
  14. ^ Abcnyheter.no - Frikjent for Gry- og Trine-drapene Arkivert 6. januar 2015 hos Wayback Machine.. Publisert: 24.09.2012.
  15. ^ Aftenposten.no - Politiet uten spor etter drapsmannen Publisert: 05.06.2003.
  16. ^ DB.no - Alle er drept i Norge - ingen av sakene er løst. Publisert: 09.12.2012.
  17. ^ Dagbladet.no - Alle er drept i Norge - ingen av sakene er løst Publisert: 09.12.2012.
  18. ^ Aftenposten.no - Uoppklarte og ikke-foreldede drap. Publisert: 20.10.2011.
  19. ^ VG.no - DNA-eksperter håper å løse Tengs-drapet. Publisert: 02.05.2012.
  20. ^ DB.no - En morder går fri. Publisert: 30.11.2010.
  21. ^ a b DB.no - Uoppklarte drap i Norge. Publisert: 12.08.2000.
  22. ^ a b c d e f VG.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 27.12.2002.
  23. ^ Aftenposten.no - Uoppklarte og ikke-foreldede drap. Publisert: 20.10.2011.
  24. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Skjulte liket i kjellerbod». VG.no. 
  25. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Falt fra vinduet». VG.no. 
  26. ^ iTroms.no - Hvem drepte Erling (85)?. Publisert: 10.12.2010.
  27. ^ NRK. «Gravlund-drap henlagt etter 13 år». NRK. Besøkt 25. februar 2018. 
  28. ^ VG.no - Drapssiktede brødre løslatt. Publisert: 16.09.2004.
  29. ^ DB.no - Alle er drept i Norge - ingen av sakene er løst. Publisert: 09.12.2012.
  30. ^ a b Aftenposten.no - Fem uoppklarte drapssaker i Oslo. Publisert: 02.05.2010.
  31. ^ VG.no - Gatekjøkken-drapet. Publisert: 26.09.2007.
  32. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Hvor er Banaz Sardar?». VG.no. 
  33. ^ DB.no - Alle er drept i Norge - ingen av sakene er løst. Publisert: 09.12.2012.
  34. ^ DB.no - Alle er drept i Norge - ingen av sakene er løst. Publisert: 09.12.2012.
  35. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Hvor ble det av Tomasz?». VG.no. 
  36. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Først dømt - så frifunnet». VG.no. 
  37. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Tvilen ble for sterk». VG.no. 
  38. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «En av Norges mest kostbare etterforskninger». VG.no. 
  39. ^ Matre, Jostein (24.02.2015). «Fant knivdrept mann i bagasjerommet». VG.no. 
  40. ^ «Carl Jacob Schnitler er død». Bergens Tidende. 30. mars 2004. Arkivert fra originalen 2004-04-04. Besøkt 1. april 2018. 
  41. ^ Yndestad, Monika Nordland (2005). Drapsmysterier fra Bergensområdet. Illustrert av Gro Vik. [Bergen]: Edvard'en forl. ISBN 9788283280968. Besøkt 1. april 2018. 
  42. ^ Ba.no - Her bæres Isdalskvinnen til sitt anonyme gravsted. Publisert: 20.03.2005.
  43. ^ Agderposten.no - Var siktet i Marianne-saken. Publisert: 19.03.2010.
  44. ^ Nettavisen.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 03.04.2007.
  45. ^ VG.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 27.12.2002.
  46. ^ TA.no - Gir ikke opp jakten på gjerningsmannen. Publisert: 09.10.2009.
  47. ^ Sundvor, Olav (29.04.2004). «Frikjent for mordbrann». BA.no. 
  48. ^ Morten Jentoft (17.12.2016). «Røde Kors-drapene i Tsjetsjenia uoppklart etter 20 år». NRK.no. Besøkt 19.12.2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]