Ørje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ørje
Oerje03052006.jpg
Utsikt over Ørje fra Nordre fort
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneMarker
Postnummer1870 Ørje
Areal1,69 km²
Befolkning1 849[a] (2022)
Bef.tetthet1 094,1 innb./km²
Preposisjon Ørje

Ørje
59°29′00″N 11°39′00″Ø

Ørje er et tettsted og administrasjonssenteret i Marker kommune i Østfold. Tettstedet har 1 849[1] innbyggere per 1. januar 2022. Boligområdene i Ørje er foruten bebyggelsen nær Ørje sentrum fordelt på flere boligfelt. Disse boligfeltene heter blant annet Lihammeren, Helgetjern, Mosebyneset, Åstoppen, Krogstadfeltet og Torpåsen

Stedet[rediger | rediger kilde]

I tettstedet finnes blant annet bank, rådhus, apotek, Marker skole, spisesteder, butikker og bibliotek.

Marker kommune er en Mot-kommune med aktiviteter for barn og ungdom som for eksempel UKH (Ungdommens kulturhus) og ulike lagsporter.

Av større arrangement finnes blant annet ØGB (Ørje gummibåtfestival), «Ørjes store fiskepris», kanallekene, frimarked, tivoli og konserter.

6 km øst for sentrum ligger Ørje Tollsted. Ørje er den viktigste innfallsporten til Norge og Oslo fra Stockholm. Ørje er den nest største landevegsovergangen til Norge målt i antall tyngre kjøretøy og den tredje største i antall personbiler.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Ørje er kjent for kanalmuseum og dampbåtklubb. Engebret Soot lagde i 1849 Norges første sluseanlegg på Ørje, med en total høydeforskjell på 10 meter. Slusene er plassert mellom Rødenessjøen og Øymarksjøen, som er en del av Haldensvassdraget.

Haldenvassdraget går i retning mot sør gjennom kommunen. Landskapet domineres av de langstrakte innsjøene Rødenessjøen og Øymarksjøen. Ørjeelva mellom de to sjøene ble kanalisert i 1860, og her ligger kommunesenteret Ørje. Rundt sjøene er de beste jordbruksområdene, og ellers er Marker en av Østfolds viktigste skogbrukskommuner med store skogsområder. I sørvest, mot grensa til Rakkestad, går åsene opp i høyder mot 327 meter (Linnekleppen).

I 1905 fikk Ørje oppmerksomhet ettersom Ørje fort, som hadde blitt opprettet to år tidligere, ble sett på av Sverige som uheldig, ettersom kanonene pekte østover, mot Sverige. Etter Karlstadkonvensjonen i september 1905 ble Ørje fort, sammen med Urskog fort og de moderne tilbyggene ved Kongsvinger festning og Fredriksten festning fjernet og en demilitarisert sone opprettet.

Rødenessjøen. Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Indre24.no
Rødenessjøen. Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Indre24.no
Norgesporten Bru på Ørje - Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Indre24.no
Norgesporten Bru på Ørje - Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Indre24.no

Severdigheter - kulturminner[rediger | rediger kilde]

Avstander[rediger | rediger kilde]

Ørje ligger ca 6 km fra riksgrensen til Sverige mens det er 23 km til nærmeste togstasjon på Mysen og 85 km til Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ Finansdepartementet Kommunikasjonsenheten (19.11.2014). «Innviet mobil skanner på Ørje tollsted». Finansdepartementet Kommunikasjonsenheten. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.