Storsteinnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Storsteinnes
Storsteinnes.jpg
LandNorge Norge
FylkeTroms og Finnmark
KommuneBalsfjord
Postnummer9050 Storsteinnes
Areal1,19 km²
Befolkning1 079[a] (2021)
Bef.tetthet906,7 innb./km²
Høyde o.h.9 meter

Storsteinnes
69°14′26″N 19°14′03″Ø

Storsteinnes (nordsamisk: Eljásnjárga) er et tettsted og administrasjonssenteret i Balsfjord kommune i Troms og Finnmark. Tettstedet har 1 079 innbyggere per 1. januar 2021[1], og ligger innerst i Sørkjosen i Balsfjorden. Tettstedet er det største i kommunen.

Storsteinnes ligger i en solfylt og vindstille del innerst i Balsfjorden, 90 kilometer fra Tromsø. Europavei 6 og fylkesvei 858 møtes på stedet. Det er kort vei til flyplassene i Tromsø (90 kilometer) og Bardufoss (50 kilometer).

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Storsteinnes er handelssentrum i kommunen og for tilstøtende kommuner. Her finnes en rekke bedrifter knyttet til både varehandel og andre tjenester. Eksempler er byggevareforretninger, rørlegger, el-installasjon, elektrisk utstyr, optiker, klær, blomster, gaveartikler, vinmonopol, medisinutsalg , dagligvarebutikker, kafé og uteplass, transport, verksted for personbiler og lastebiler, spesialverksted for landbruksmaskiner, samt avfallsanlegg.

Flere av bedriftene på Storsteinnes er hjørnesteinsbedrifter. Dette innbefatter TINE med produksjon av ost fra ku- og geite-melk, Felleskjøpet, Fiskå mølle. Landbruk Nord betjener landbruket i hele Nord Norge. Element Nord produserer betong ferdigelementer. EWOS produserer fôr til husdyr og fisk. Det er opparbeidet ferdigregulerte industriområder rett ved E6, ca. 5 kilometer fra Storsteinnes sentrum.

Det foreligger god tilgang på strøm til næring, herunder Balsfjord-trafo som fordeler strøm til Troms og Finnmark.

Det er etablert et vannverk med stor kapasitet, og som er godkjent for næring.

Det er etablert dypvannskai.

Helsetjenester[rediger | rediger kilde]

På Storsteinnes finnes legekontor, tannleger, fysioterapeut, kommunens helsesenter og Universitetssykehuset Nord-Norges avdeling Storsteinnes. Det er etablert veterinærkontor i sentrum.

Skoler og barnehager[rediger | rediger kilde]

Storsteinnes har både barne- og ungdomsskole. Den nye skolen ble oppført i 2011. Halvparten av Balsfjords barne- og ungdomsskoleelever går på Storsteinnes skole. Skolen ligger rett ved etablerte idrettsanlegg. Det er i tillegg etablert kulturskole i tilknytning til skolen. Tettstedet har to barnehager.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

I idrettsparken på Moan ligger Balsfjordhallen, som er gjenreist etter storbrannen i 2010. Her finnes også Moan Kunstgress, Moan Bad, skiskytteranlegg og lysløype. Midt-Troms Museums avdeling Fjordmuseet ligger her, og viser sine besøkende naturhistorie. I sentrum ligger Treningssentret Frisk trim og helse.

Tettstedet har også en fotballklubb som spiller i 5. divisjon, avd. 2 i Troms, Storsteinnes Idrettslag.

Under felttoget i Norge 1940 ble det avholdt to statsråd i meieriet på Storsteinnes.[2]

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 
  2. ^ Nygaardsvold, Johan (1879-1952) (1947). Statsminister Johan Nygaardsvolds beretning om den norske regjerings virksomhet fra 9. april 1940 til 25. juni 1945. Oslo: Stortinget. s. 14. 

Bilder[rediger | rediger kilde]