Sandaker (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Sandaker fra 1860. Bygrensa går mellom Sandakerbakken og Sandaker.
Kartet fra 1887 viser den første bybebyggelsen på Sandaker. (De områdene som ble innlemma i Kristiania ved byutvidelsen i 1878 - deriblant Sandaker - er vist ved svak vannrett skravur.)
Sandaker i Oslo ca. 1965. Sandakerveien midt i bildet, Grefsenveien til høyre.

Sandaker er et strøk i Bydel Sagene i Oslo. Det består av både boliger og noe næringsliv. Uteliv, butikker og andre sentrumsfunksjoner ligger i all hovedsak i Sandakerveien fra Vogts gate i sør til og med plassen Nordpolen der Grefsenveien begynner.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Det har Birch-Reichenwalds gate (inkludert i strøket) og et grøntområde rett vest for denne i nord, Akerselva i vest, Åsengata (ikke inkludert) og Hans Nielsen Hauges gate (inkludert i strøket) i sør, og T-baneringen (og Gjøvikbanen som kom 100 år før denne igjen) i øst.

Dermed grenser strøket til Storo i øst og nordøst, Nydalen i nord, Bjølsen i vest og Torshov i sør. Sørøst-øst for Sandaker ligger nabolaget Søndre Åsen, øst for Gjøvikbanen og Ring 3 Nordre Åsen.

Bebyggelse og historie[rediger | rediger kilde]

Strøket har navn etter Sandaker gård. Det ble tidlig en del industri ved Akerselva i form av møller. Området (som da i stor grad var et jorde) ble inkludert i Oslo by i 1878, og Oslo kommune bygde så lavblokker her på 1920-tallet. Trikkelinjen Grünerløkka-Torshov-linjen, som går nord-sør gjennom området, ble lagt gjennom Sandaker og videre til Grefsen stasjon i 1902.

Sandaker videregående skole var i bruk fra 1959 til 2011, i dag holder grunnskolen Nordpolen skole til i de samme lokalene, mens kjøpesenteret Sandakersenteret ble oppført i 1976.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hans Nielsen Hauges plass på grensa mellom Søndre Åsen og Sandaker - her utsikt nordover mot Sandaker