Sandaker (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°56′24,112″N 10°46′13,361″Ø

Kart over Sandaker fra 1860. Bygrensa går mellom Sandakerbakken og Sandaker.
Kartet fra 1887 viser den første bybebyggelsen på Sandaker. (De områdene som ble innlemma i Kristiania ved byutvidelsen i 1878 - deriblant Sandaker - er vist ved svak vannrett skravur.)
Sandaker i Oslo ca. 1965. Sandakerveien midt i bildet, Grefsenveien til høyre.

Sandaker er et strøk i Bydel Sagene i Oslo. Det består av både boliger og noe næringsliv. Uteliv, butikker og andre sentrumsfunksjoner ligger i all hovedsak i Sandakerveien fra Vogts gate i sør til og med plassen Nordpolen der Grefsenveien begynner.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Det har Birch-Reichenwalds gate (inkludert i strøket) og et grøntområde rett vest for denne i nord, Akerselva i vest, Åsengata (ikke inkludert) og Hans Nielsen Hauges gate (inkludert i strøket) i sør, og T-baneringen (og Gjøvikbanen som kom 100 år før denne igjen) i øst.

Dermed grenser strøket til Storo i øst og nordøst, Nydalen i nord, Bjølsen i vest og Torshov i sør. Sørøst-øst for Sandaker ligger nabolaget Søndre Åsen, øst for Gjøvikbanen og Ring 3 Nordre Åsen.

Bebyggelse og historie[rediger | rediger kilde]

Strøket har navn etter Sandaker gård. Det ble tidlig en del industri ved Akerselva i form av møller. Området (som da i stor grad var et jorde) ble inkludert i Oslo by i 1878, og Oslo kommune bygde så lavblokker her på 1920-tallet. Trikkelinjen Grünerløkka-Torshov-linjen, som går nord-sør gjennom området, ble lagt gjennom Sandaker og videre til Grefsen stasjon i 1902.

Sandaker videregående skole var i bruk fra 1959 til 2011, i dag holder grunnskolen Nordpolen skole til i de samme lokalene, mens kjøpesenteret Sandakersenteret ble oppført i 1976.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hans Nielsen Hauges plass på grensa mellom Søndre Åsen og Sandaker - her utsikt nordover mot Sandaker
OslostubbDenne Oslorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.