Gjelleråsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjelleråsen
LandNorges flagg Norge
Kart
Gjelleråsen
59°58′03″N 10°56′50″Ø
Like ved rundkjøringa på Riksveg 4 på Gjelleråsen, starten på Riksveg 22.

Gjelleråsen er en ås på grensen mellom Oslo, Lillestrøm kommune og Nittedal kommune, og på tettbebyggelse beliggende på denne lengst syd i Nittedal herunder områdene Hagan, Skillebekk og Holumskog.

Åsen er delt mellom Oslo i vest, Lillestrøm i øst, og altså Nittedal i nord. Over åsen går flere viktige historiske veifar, samt to moderne hovedveier på hver sin side av åsen: riksvei 4 i nordvest og E6 i sørøst.

Gjelleråsen i Akershus er en ås, en tettbebyggelse og et trafikkutepunkt på grensa mellom Oslo, Lillestrøm og Nittedal kommuner. Veiskilt fra 1950-tallet.

Det eldste faret er den såkalte Oldtidsveien. Den kan følges fra Fossum gård, like bak Stovner senter og over det høyeste partet av åsen. Nær toppunktet ligger en jordblandet gravrøys, og et par rene gravrøyser ligger tett opptil veifaret. Dette indikerer en svært høy alder på veifaret, kanskje ned i bronsealderen. Videre nedover på nordsiden kan sees rester av skansen som ble bygd her i 1716,[1] da Karl XII gjorde sitt første innfall i Norge. Da var det svenske patruljer her som lette etter ubevoktede veier inn mot Christiania (Oslo). De ble slått tilbake av mannskapene på skansen her.

På 1700-tallet ble det behov for å bygge veier for kjøretøy. Den gamle traseen var uegnet til det, så den nye veien ble lagt i en bue om Grorud opp til Skillebekk og derfra diagonalt over til Lahaugmoen.[1] Her var det skysstasjon og handelsbod. Under okkupasjonen ble området annektert av Wehrmacht, som bygde ut Lahaugmoen militærleir. Den var i mange år etter krigen standkvarter for Hærens sanitet, men ble nedlagt på 1990-tallet.

Tettbebyggelsen Gjelleråsen er blitt et knutepunkt for Trondheimsveien, hvor denne skiller lag med riksvei 4, og fortsetter som riksvei 22 mot Lillestrøm. Hagantunnelen på riksvei 4 starter på Gjelleråsen, og munner ut på Slattum, hvor riksvei 4 fortsetter nordover Nittedal.

Hovedanlegget til Ringnes bryggerier ligger på Gjelleråsen. Det samme gjør hovedfabrikken til Diplom-Is, Arcus og hovedkontoret til Würth Norge.

Navnet på passet ved Gjelleråsen kan komme fra Gjølluraas, der første ledd er etter Gjoleid, som skal bety «det vindfulle engområde», eller fra Gjøl - Gjel, som beskriver et innhugg i terrenget der ferdselsveiene gikk over åsen. Men det kan også komme fra verbet Gjalla = lyde, som fra et ekko.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Kart fra 1775». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 10. august 2015. 
  2. ^ «Hvorfor heter det...? Fra stovnerporten.no». Arkivert fra originalen 24. juli 2011.