Sumatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sumatra
(id) Sumatera
Sumatra Topography.png
Topografisk kart over Sumatra.
Geografi
PlasseringSørøst-Asia
ØygruppeDe store Sundaøyer
Areal473 970 [1] km² 
Lengde1 700 km 
Bredde370 km 
Høyeste punktKerinci (3 805 moh. )
Administrasjon
Indonesia Indonesia
Største bosetningMedan
Demografi
Befolkningca. 50 000 000 (2014)
Beliggenhet
Sumatra ligger i Indonesia
Sumatra
Sumatra
Sumatra (Indonesia)
0°N 102°ØKoordinater: 0°N 102°Ø

Sumatra (indonesisk Sumatera) er verdens sjette største øy og en del av Indonesia. Øya er på 473 970 km² og har ca. 50 millioner innbyggere. Den største byen på øya er Medan, med ca. 1,7 millioner innbyggere (2,5 mill. med forsteder).

Sumatra er ikke så tett befolket som mer nærliggende områder som øya Java eller Malayahalvøya. Størrelsen er omtrent som Sverige. Den største befolkningstettheten er i provinsen Sumatera Utara og det sentrale høylandet i provinsen Sumatera Barat.

Befolkningen er av malayisk type, og består av mange forskjellige stammer med 52 forskjellige hovedspråk. De rent malayisktalende dominerer på østkysten, mens folk i det sentrale innlandet taler beslektede malayiske språk som lampung og minangkabau. Høylandet i provinsen Nord-Sumatra er befolket av batakfolket, mens den aller nordligste delen av øya er dominert av acehene. Det er kinesiske minoriteter i byene.

Et flertall av befolkningen er muslimer. Men de fleste bataker i de sentrale områder er protestantiske kristne. Andre trosretninger som har endel tilhengere er hinduismen, buddhismen, katolsk kristendom, og kinesisk tradisjonelle trosretninger.

Provinser[rediger | rediger kilde]

Provinsene på øya er, fra nordvest til sørøst:

Det nordlige og vestlige Sumatra ble hardt rammet av en 10 meter høy tsunami 26. desember 2004 som følge av et jordskjelv i Indiahavet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sumatra Encyclopedia.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]