Sumatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sumatra angitt i rødt

Sumatra (indonesisk Sumatera) er verdens sjette største øy og en del av Indonesia. Øya er på 474 000 km² og har ca. 45 millioner innbyggere. Den største byen på øya er Medan, med ca. 1,7 millioner innbyggere (2,5 mill. med forsteder).

Sumatra er ikke så tett befolket verken sammenlignet med Vest-Europa eller de mer nærliggende områder som øya Java eller som (Malayahalvøya. Størrelsen er omtrent som Tysklands, som er dobbelt så folkerikt. Den største befolkningstettheten er i provinsen Sumatra Utara og det sentrale høylandet i provinsen Sumatra Barat.

Befolkningen er av malayisk type, og består av mange forskjellige stammer med 52 forskjellige hovedspråk. De rent malayisktalende dominerer på østkysten, mens folk i det sentrale innlandet taler beslektede malayiske språk som lampung og minangkabau. Høylandet i provinsen Nord-Sumatra er befolket av batakfolket, mens den aller nordligste delen av øya er dominert av acehene. Det er kinesiske minoriteter i byene.

Et flertall av befolkningen er muslimer. Men de fleste bataker i de sentrale områder er protestantiske kristne. Andre trosretninger som har endel tilhengere er hinduismen, buddhismen, katolsk kristendom, og kinesisk tradisjonelle trosretninger.

Provinser[rediger | rediger kilde]

Provinsene på øya er, fra nordvest til sørøst:

Det nordlige og vestlige Sumatra ble hardt rammet av en 10 meter høy tsunami 26. desember 2004 som følge av et jordskjelv i Indiahavet.