Sumatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sumatra
(id) Sumatera
Topografisk kart over Sumatra.
Geografi
PlasseringSørøst-Asia
ØygruppeDe store Sundaøyer
Areal 473 970 km²[1]
Lengde 1 700 km
Bredde 370 km
Høyeste punktKerinci (3805 moh.)
Administrasjon
LandIndonesias flagg Indonesia
Største bosetningMedan
Demografi
Befolkning50 000 000 (2014)
Befolkningstetthet105,49 innb./km²
Posisjon
Kart
Sumatra
0°N 102°Ø

Sumatra (indonesisk Sumatera) er verdens sjette største øy og en del av Indonesia. Øya er på 473 970 km² og har ca. 50 millioner innbyggere. Den største byen på øya er Medan, med ca. 1,7 millioner innbyggere (2,5 mill. med forsteder).

Sumatra er ikke så tett befolket som mer nærliggende områder som øya Java eller Malayahalvøya. Størrelsen er omtrent som Sverige. Den største befolkningstettheten er i provinsen Sumatera Utara og det sentrale høylandet i provinsen Sumatera Barat.

Befolkningen er av malayisk type, og består av mange forskjellige stammer med 52 forskjellige hovedspråk. De rent malayisktalende dominerer på østkysten, mens folk i det sentrale innlandet taler beslektede malayiske språk som lampung og minangkabau. Høylandet i provinsen Nord-Sumatra er befolket av batakfolket, mens den aller nordligste delen av øya er dominert av acehene. Det er kinesiske minoriteter i byene.

Et flertall av befolkningen er muslimer. Men de fleste bataker i de sentrale områder er protestantiske kristne. Andre trosretninger som har en del tilhengere er hinduismen, buddhismen, katolsk kristendom, og kinesisk tradisjonelle trosretninger.

Provinser[rediger | rediger kilde]

Provinsene på øya er, fra nordvest til sørøst:

Det nordlige og vestlige Sumatra ble hardt rammet av en 10 meter høy tsunami 26. desember 2004 som følge av et jordskjelv i Indiahavet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sumatra Encyclopedia.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]