Grymyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grymyr
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.195 meter
Kart
Grymyr
60°20′28″N 10°24′24″Ø

Gamle Grymyr kirke brant ned i 1999
Nye Grymyr kirke
Grymyr skole

Grymyr er et lite tettsted i Vestre Gran ved Randsfjorden i Gran kommune. Fra gammelt av da den viktigste trafikkåren var med dampskip langs Randsfjorden, var Grymyr et viktig handelssentrum. Det inneholdt da en rekke butikker, smeder, bakeri, poståpneri med mer. Senere, da veien mellom Brandbu og Jevnaker kom, ble tilbudet ved bygda mindre, og på midten av 1990-tallet forsvant både postkontoret, bensinstasjonen og butikkene. Det eneste servicetilbudet som er igjen er den lokale kroen Rojankrysset, som er en kombinert kiosk, gatekjøkken og pub.

Tettstedet er imidlertid kjent for sitt aktive foreningsliv og sin sterke dugnadsånd. Sentrale i så måte er Vestre Gran Idrettslag, Vestre Gran blandede kor, Grymyrgjengen og revygruppen Grymyr Theaterselskab. I 2012 ble det etablert en egen lokal organisasjon, Fokus Vestre Gran, som har som mål å arbeide med langsiktig utvikling av tettstedet.

I tillegg til gårdsbruk og spredt husbebyggelse ligger det et boligfelt på Grymyr. Det ligger også en barneskole i tettstedet. Grymyr skole har ca. 80 elever fra 1. - 7. trinn. Skolens første del ble bygget i 1964 etter sammenslåing av to mindre skoler (Vestheim og Leikvoll skoler). Neste store påbygging ble ferdigstilt i 1988, et tilbygg med gymsal og påtenkt svømmebasseng. Bassenget ble imidlertid aldri ferdigstilt. Etter lang tids lokalt arbeid vedtok kommunestyret i Gran på slutten av 2010 at bassengrommet skulle ombygges til auditorium, nytt skolebibliotek samt spinning- og styrkerom. Det nye anlegget ble offisielt åpnet den 17. februar 2012.

Klæstad mølle (bygget 1896) ligger nær tettstedet. Mølla er under restaurering av lokale krefter og ble gjenåpnet av riksantikvar Jørn Holme den 16. september 2012. Ved samme anledning ble den erklært som kulturminne av nasjonal betydning.


Grymyr har egen kirke. Den gamle var fra 1899, men brant ned i 1999. Grymyr kirke ble gjenreist i 2003.

Se også[rediger | rediger kilde]

Personer med tilhørighet til Grymyr og Vestre Gran:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]