Lindeberg (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lindeberg
Blokkbebyggelse i Lindebergveien
Beliggenhet
Kart
Lindeberg
59°55′49″N 10°52′24″Ø

Skjønnhaug skole

Lindeberg i Oslo, er en drabantby i Groruddalen sørvest for Furuset. Beboelsen i området er en blanding av boligblokker og rekkehus. Lindeberg er delt opp i flere borettslag, blant annet Ospa, Furua, Bjørka, Asken, Heggen, Pilen (alle USBL) og Lindebergskogen, Søndre Lindeberg og Østre Lindeberg- Kløfterhagen (alle OBOS). Og Lutvannkollen borettslag.

Lindeberg ligger inntil Østmarka i kontakt med skog og mark, og gåavstand til Lutvann. I 2017 ble Lindebergparken ferdig, med turvei, treningsområde og leke- og ballplass.

Lindeberg har et eget senter, Nærsenteret på Lindeberg. Nærsenteret kjennetegnes av en isbjørnskulptur som har stått der i en årrekke. Senteret inneholder blant annet dagligvarebutikk (Kiwi), Narvesen-kiosk, apotek, frisørsalong, internasjonal matbutikk (Bazaar), Tyrkisk kjøkken (restaurant), kroppspleiesalong, helsestasjon, legesenter og tannlegekontorer. I 2011/2012 ble det etablert kafé på sentertorget. Den ble erstattet av kontorer for områdeløftet Lindeberg gjennom Groruddalssatsingen i 2013, kalt «Lindeberglokalet». Lindeberglokalet er nå i permanent drift og drives av Bydel Alna i samarbeid med Renovasjons- og gjenvinningsetaten. Lindeberglokalet er en minigjenbruksstasjon, et utlånslokalet til frivillighet, og en møteplass for lokalbefolkningen.

Det er tre skoler på Lindeberg, Skjønnhaug barneskole, Lindeberg skole, en barne- og ungdomsskole og Jeriko barneskole, samt flere barnehager. Stedets ungdomsklubb ligger på en bakketopp mot Skjønnhaug skole. På Lindeberg er det et korps som heter Lindebergskolenes Musikkorps. Det finnes også skolekor som Skjønnhaug og Lutvann pikekor, Lindeberg skolekor og Jeriko skolekor.

På Lindeberg finnes idrettslaget Lindeberg sportsklubb. Det finnes også en forening som heter Lindebergkulturens venner, som blant annet holder på med teater, streetdance, kulturkvelder og Lindeberg kulturfestival.

Besøksgården Nordre Lindeberg gård ligger nær Furuset på nordsiden av E6, er drevet av 4H, og er tilpasset barnefamilier.

Kollektivtransport til Lindeberg er busslinje 25 og 79, og T-banelinje 2, Ellingsrudåsen.

Kulturpersonligheter fra Lindeberg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]