Helsingborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 56°2′52,379″N 12°41′31,042″Ø

Helsingborgs byvåpen
Helsingborg
Stortorget i Helsingborg med Kärnan

Helsingborg (mellom 1912 og 1971 stavet Hälsingborg) er en by som ligger i Skåne län i landskapet Skåne i Sverige. Den er Skånes nest største by, etter Malmö, med 97 122 innbyggere (2010). Helsingborg er administrasjonssenter for Helsingborg kommune.

Byen ligger ved Öresunds smaleste strede, og byens navn kommer sannsynligvis av ordet «helsing» som betyr hals og viser til den smale passasjen i Öresund mellom Helsingborg og Helsingør. På 1070-tallet er byen omtalt i et brev av Adam av Bremen, og den 21. mai 1085 nevnes byen Helsingborg (da skrevet Helsingaburgh) i et gavebrev fra den danske kongen Knut den hellige. I 1362 foregikk et større sjøslag mellom Danmark og hanseatene her, se Slaget ved Helsingborg 1362. 26. februar 1658 ble byen svensk – Freden i Roskilde. I 1709 ble den inntatt av danske tropper ledet av Christian Ditlev Reventlow. Slaget ved Helsingborg 1710 var det siste dansk-svenske slaget i Skåne.

Helsingborgs historie strekker seg tilbake til vikingtiden. Øresund på sitt smaleste har hatt en strategisk posisjon i militær sammenheng. I mellomkrigstiden var byen og dens slott et av Nordens mektigste steder, og dermed innblandet i maktspill. I de siste århundrer har Helsingborg vært en skueplass for flere politiske konflikter og stridigheter. Den stadige krigføringen har også formet byens bebyggelse og severdigheter. Idag har Helsingborg utviklet seg til å bli en av Sveriges raskest voksende byer, på grunn av sin plassering som en viktig industri- og handelplass, samtidig som havnen er et knutepunkt for internasjonal handel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]