Liste over norske kjøpesentre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over norske kjøpesentre kan sorteres på alle kolonner og definerer kjøpesenter som en samling på mer enn 10 butikker under samme tak eller i sammenbygde bygninger.

Handelsparker, bygater, «strip malls» og summering av flere frittstående kjøpesentre med felles parkeringsplasser hører derfor ikke hjemme på listen, selv om disse i noen tilfeller har felles logo, navn og markedsføring.

Listen har også med avstand til nærmeste hovedvei (på stamveinettet) og banestasjon (tog eller t-bane), fordi lokalisering av kjøpesentre er et brennbart politisk tema og avstanden til motorvei (oftest sentrumsfjern) og jernbanestasjon (oftest sentrumsnær) forteller mye om hvor senteret er lokalisert.

Norske kjøpesentre har stått for veksten i detaljhandelen de siste tiårene og gulvarealet er firedoblet på 20 år. Dette har gått på bekostning av handel i enkeltstående butikker i gater i bykjernene. Olav Thon som har stått for mye av utbyggingen har i en årrekke spådd at den store veksten er over for kjøpesentrene, og at netthandel i økende grad vil bli en trussel mot kjøpesentrene.

I tillegg til de 243 sentrene på listen må spesielt Nordby Shoppingcenter i Strömstad i Sverige nevnes. Etter den siste utbyggingen er senteret nå Nordens største målt i omsetning, og det er anslått at nordmenn står for omtrent 90 % av senterets omsetning på fire milliarder kroner i året.[1]Alt i alt har Norge 110 store kjøpesentre (40 eller flere butikker), samt 133 mindre sentre (under 40 butikker). Norge er det landet i Europa med flest kjøpesentre basert på innbyggertall, med 926 kvadratmeter per 1000 innbygger. [2]

Liste over kjøpesentre[rediger | rediger kilde]

Kjøpesenter Fylke Kommune Omsetning (mrd) Butikker Areal (m²) Avstand til
hovedvei (km)
Avstand til
jernbane (km)
Sørlandssenteret Vest-Agder Kristiansand 1,3 165 110 500 0,6 12,2
Strømmen Storsenter Akershus Skedsmo 1,7[3] 200 65 000 4,4 0,1
Sandvika Storsenter Akershus Bærum 3,1[3] 200 60 000 0,1 0,4
Amfi Moa Møre og Romsdal Ålesund 2,75[4] 185 69 000 0,3 110,5
Kvadrat Rogaland Sandnes 2,3[3] 175 89 000 0,5 4,1
Jessheim Storsenter Akershus Ullensaker 1,6[3] 145 37 000 1,7 0,3
Ski Storsenter Akershus Ski 2,1[3] 145 35 000 3,6 0,1
Lagunen Storsenter Hordaland Bergen 3,0[3] 135 70 000 0,1 12,9
Åsane Storsenter Hordaland Bergen 1,8 135 53 000 0,1 10,2
Storo Storsenter Oslo Oslo 1,8[3] 130 56 000 0,4 0,4
Jekta Storsenter Troms Tromsø 1,3 130 65 000 0,1 253
Gulskogen Senter Buskerud Drammen 1,2 120 55 000 3,8 0,3
Sartor Storsenter Hordaland Fjell 1,9[3] 170 93 000 0,1 15,3
Amfi Moss Østfold Moss 0,7 110 70 000 2.9 0.9
Farmandstredet Vestfold Tønsberg 1,3 110 26 000 5,7 0,2
Herkules Senter Telemark Skien 1,25 110 50 000 0,0 3,3
Sirkus Shopping Sør-Trøndelag Trondheim 0,3[5][6] 100 65 000 0,1 0,3
Amfi Steinkjer Nord-Trøndelag Steinkjer 1,25[5] 100[5] 65 000 0,0 0,1
Metro Senter Akershus Lørenskog - 100 - 0,7 2,0
Stovner Senter Oslo Oslo 1,1 100 45 000 3,0 0,1
Oslo City Oslo Oslo 1,8 93 22 000 0,4 0,1
Down Town Telemark Porsgrunn 1,0 90 36 000 1,2 1,4
Liertoppen Buskerud Lier 0,8 88 29 000 2,0 8,2
Magneten Nord-Trøndelag Levanger 0,7[5] 88[5] 35 000 0,1 0,5
CC Gjøvik Oppland Gjøvik 1,2 87 40 000 0,1 0,3
Amfi Madla Rogaland Stavanger 1,2 85 - 1,2 3,5
Torvbyen Østfold Fredrikstad 1,0 85 16 500 12,2 1,1
Brotorvet Telemark Bamble - 85 34 000 - -
CC Stadion Hedmark Hamar - 85[7] 33 000 - -
Lillestrøm Torv Akershus Skedsmo 0,6 84 32 000 5,4 0,5
Vinterbro Senter Akershus Ås 1,4 83 35 000 0,8 6,6
Amfi Alta Finnmark Alta 0,4 80 - - -
Byporten Oslo Oslo 0,9 80 13 100 0,3 0,0
Lørenskog Storsenter Akershus Lørenskog 0,9 80 27 000 1,9 3,4
Trekanten Akershus Asker 0,8 80 41 000 0,6 0,2
Vestkanten Hordaland Bergen 1,0 107 80 000 0,8 8,7
CC Vest Oslo Oslo 1,7 78 - 0,5 0,5
Stortorvet Buskerud Kongsberg 0,5 77 25 000 0,1 0,2
Oasen storsenter Rogaland Karmøy 0,7 76 33 000 2,1 73,6
Amfi Borg Østfold Sarpsborg - 75 23 000 0,4 3,3
Glasshuset Nordland Bodø - 75 - 0,0 0,2
Storbyen Østfold Sarpsborg 0,8 75 33 000 2,4 1,1
City Nord Nordland Bodø 1,9 [8] 107 [9] 66 000 0,04 1,6
Trondheim Torg Sør-Trøndelag Trondheim 1,0[5] 73[5] - 0,1 1,1
Tveita Senter Oslo Oslo 0,7 73 - 1,7 0,3
Bergen Storsenter Hordaland Bergen 1,0 72 - 0,1 0,0
Buskerud Storsenter Buskerud Nedre Eiker - 71 - 1,4 1,6
Amanda Storsenter Rogaland Haugesund 1,3 71 36 000 0,3 77,8
Amfi Arena Aust-Agder Arendal 0,55 70 28 500 2,3 0,7
Galleriet Hordaland Bergen - 70 - 0,0 0,7
Kolbotn torg Akershus Oppegård 0,6 70 - - -
City Syd Sør-Trøndelag Trondheim 2,1[5] 70[5] 38 000 0,1 2,3
Maxi Hamar Storsenter Hedmark Hamar - 68 - - -
Aker Brygge Oslo Oslo 1,2 65 24 000 1,0 0,9
Magasinet Buskerud Drammen - 65 21 000 0,6 2,1
Manglerud Senter Oslo Oslo 0,8 65 - 0,3 0,1
Stavanger Storsenter Rogaland Stavanger - 65 - 1,5 0,5
Amfi Roseby Møre og Romsdal Molde 1,4 64 - - -
Kuben Buskerud Ringerike - 64 - - -
M44 Rogaland Time - 64 - 15,3 0,6
Oasen Hordaland Bergen 0,8 63 40 000 5,5 6,5
Hvaltorvet Vestfold Sandefjord - 61 - 0,5
Knarvik Senter Hordaland Lindås 0.6 60 31 000 0,1 25,5
Handelshuset Sogn Og Fjordane Førde - 60 - - -
Kilden Rogaland Stavanger - 60 20 100 1,0 1,0
Solsiden Sør-Trøndelag Trondheim 1,0[5] 60[5] 17 100 0,1 0,3
Ålesund Storsenter Møre og Romsdal Ålesund - 60 - 0,4 120,0
Østfoldhallen Østfold Fredrikstad 0,5 57 23 000 6,3 6,9
Bærums Verk Akershus Bærum - 55 - 4,1 8,3
Kremmertorget Hedmark Elverum 0,4 55 25 700 - -
Lambertseter senter Oslo Oslo - 54 - - -
Strandtorget 27700 Kvm Oppland Lillehammer - 53 - - -
Amfi Vågen Rogaland Sandnes 0,5 52 - - -
Moldetorget Møre og Romsdal Molde 10000 Kvm 0,7 52 - - -
Namsos Storsenter Nord-Trøndelag Namsos 0,4[5] 52[5] 19 000 - -
Linderud senter 35000 Kvm Oslo Oslo 0,5 51 - - -
Mosseporten Østfold Moss - 51 - - -
Skedsmo Senter Akershus Skedsmo - 51 - - -
Amfi Storkaia Brygge Møre og Romsdal Kristiansund 0,4 50 14 300 0,5 -
Harebakken Senter Aust-Agder Arendal 50 40 000 0,2 2
Torgkvartalet Nord-Trøndelag Stjørdal 0,5[5] 50[5] 30 000 1,0 1,0
GlasMagasinet Oslo Oslo - 49 - - -
Kleppestø Senter Hordaland Askøy - 48 - - 14,2
Steen & Strøm Magasin Oslo Oslo - 48 - - -
Amfi Narvik Nordland Narvik 0,4 47 17 000[10] - -
Holmen senter Akershus Asker 0,5 47 16 600 0,5 -
Kongssenteret Hedmark Kongsvinger - 47 22 000 0,1 1
Rygge Storsenter Østfold Rygge 47 25 000 0,9 2,8
Nerstranda senter Troms Tromsø 0,4 46 12 500[11] - -
Amfi Finnsnes Troms Lenvik 0,3 45 12 900 0,1 -
Amfi Vågsbygd Vest-Agder Kristiansand - 45 - - -
Askimtorget Østfold Askim - 45 - - -
Koch Nordland Bodø - 45 17 000[12] 0,4 0,5
Rortunet Buskerud Røyken - 45 - - -
Åsane Byggsenter Hordaland Bergen - 45 - - -
Arkaden Skien Storsenter Telemark Skien 0,3[13] 21[14] 37 400 0,1 1,5
Paleet Oslo Oslo - 44 - - -
Amfi Os Hordaland Os - 43 - - -
Nordbyen Vestfold Larvik 0,4 43 - - -
Xhibition Hordaland Bergen - 43 20 000 - -
Sogningen Storsenter Sogn Og Fjordane Sogndal - 42 - - -
Amfi Askøy Hordaland Askøy 0,4 41 21 000 - -
Lofotsenteret Nordland Vestvågøy 0,4 41 21 000 0 -
Maxi Stormarked Rogaland Sandnes - 41 12 000 - -
Byhaven Sør-Trøndelag Trondheim 0,4[5] 41[5] - - -
Amfi Drøbak City Akershus Frogn - 40 - - -
Amfi Futura Møre og Romsdal Kristiansund 0,3 40 16 000 0,1 117
Amfi Kanebogen Troms Harstad 0,3 40 12 676 [15] - -
Amfi Pyramiden Troms Tromsø 0,5 40 15 825 - -
Amfi Stord Hordaland Stord - 40 - - -
Bryn Senter Oslo Oslo 0,8 40 - - -
Øyrane Torg Hordaland Bergen - 40 - - -

Mindre sentre etter fylke[rediger | rediger kilde]

Østfold: Tista Senter (39 butikker, Halden), Halden Storsenter (29, Halden), Stopp Tune (28, Sarpsborg), Morenen (21, Eidsberg).
Akershus: Rykkinn Nærsenter (32 butikker, Bærum), Romerikssenteret (31, Ullensaker), Tangen Nærsenter (27, Nesodden), Amfi Eurosenteret (25, Nes, Østerås kjøpesenter (23, Bærum), BB-senteret (20, Nes), Fokus Butikksenter (19, Sørumsand), Eiksmarka Senter (13, Bærum), Kolsås senter (12, Bærum), Langhus nærsenter (12, Ski), Råholtsenteret (12, Eidsvoll), Skjetten Nærsenter (12, Skedsmo).
Oslo: Gunerius (34 butikker), Senter Syd (33), Grorud Nærsenter (31), Eger Karl Johan (27), Furuset Senter (26), Oppsal senter (25), Oslo S (25), Arkaden (23), House of Oslo (22), Økernsenteret (21), Holmlia Senter (20), Røa Senter (20), Sandaker bydelssenter (18), Alna Senter (18), Grønland Basar (16), Tåsen Nærsenter (15), Markveien 35 (13).
Hedmark: Mart'n Senteret (23, Elverum), Amfi Tynset (20, Tynset), Torghjørnet (20, Hamar), Trysilsenteret (18, Trysil), CC Mart'n (17, Hamar), Flisa Stormarked (17, Åsnes).
Oppland: Granstunet (28, Gran), Ottatunet (26, Sel), Valdres Storsenter (25, Nord-Aurdal), Fagernes Kjøpesenter (22, Nord-Aurdal), Sødorptunet Kjøpesenter (20, Nord-Fron), Peer Gynt Kjøpesenter (15, Nord-Fron).
Buskerud: Torget Vest, (34, Drammen), Eiker Senter (25, Øvre Eiker), Ringerike Stormarked (21, Ringerike), Kremmartunet (19, Gol), Krokstad senter (19, Nedre Eiker), Åmotsenteret (18, Modum), Ålingen (14, Ål), Bjørneparken (14, Flå).
Vestfold: Sjøsiden (38 butikker, Horten), Amfi Larvik (30, Larvik), Re-torvet (22, Re), City Shopping (17, Tønsberg).
Telemark: Tuvensenteret (28, Notodden), Lietorvet (27, Skien), Telesenteret (13, Seljord), PP-Senteret (13, Porsgrunn).
Aust-Agder: Oddensenteret (30 butikker, Grimstad), Grisen Storsenter (17, Tvedestrand), Lillesand Senter (15, Lillesand), Maxis (12, Arendal).
Vest-Agder: Sandens (35 butikker, Kristiansand), Amfi Flekkefjord (19, Flekkefjord), Amfi Mandal (18, Mandal), Lillemarkens (18, Kristiansand) Slottet Shopping (9, Kristiansand).
Rogaland: Jærhagen (36 butikker, Klepp), Amfi Nærbø (28, ), Amfi Eikunda (28, Eigersund), Stadionparken (25, Stavanger), Markedet senter (24, Haugesund), Amfi Åkrehamn (23, Karmøy), MagasinBlaa (22, Stavanger), Straensenteret (21, Stavanger), Aksdal Senter (20, Tysvær), Tvedt-Senteret (15, Stavanger).
Hordaland: Kløverhuset (35 butikker, Bergen), Laksevåg senter (30, Bergen), Amfi Voss (28, Voss), Heiane Storsenter (25, Stord), Sletten senter (24, Bergen, Nesttunsenteret (23, Bergen, Gullgruven senter (20, Bergen), Drotningsvik Senter (21, Bergen), Knausen Senter (20, Askøy), Fanatorget (16, Bergen), Sundt varemagasin (15, Bergen), Strusshamn Senter (11, Askøy, Sund Senter (10, Sund).
Sogn og Fjordane: Amfi Florø (23, Flora), Pyramiden (18, Luster), Måløy Brygge (13, Måløy), Sandane Senter (11, Sandane).
Møre og Romsdal: Amfi Sunndal (30 butkker, Sunndal), Amfi Surnadal (30, Surnadal), Amfi Ørsta (28, Ørsta), Blåhuset Ulsteinvik (24, Ulsteinvik), Molde Storsenter (24, Molde), Amfi Ulsteinvik (22, Ulsteinvik), Kremmergaarden (21, Ålesund).
Sør-Trøndelag: OTI-senteret (37 butikker, Orkdal), Malvik Senter (33, Malvik), Melhustorget (28, Melhus), Amfi Orkanger (26, Orkanger), Valentinlyst Senter (25, Trondheim), Lade Arena (24, Trondheim), City Lade (24, Trondheim), Tiller-Torget (21, Trondheim), Mercursenteret (20 butikker, Trondheim), Domus Senter (19, Oppdal), Olavskvartalet (13, Trondheim), Byåsen Butikksenter (13, Trondheim).
Nord-Trøndelag: Amfi Verdal (25 butikker), Hell Kjøpesenter (20, Stjørdal), Amfi Namsos (20, Namsos).
Nordland: Narvik Storsenter (36 butikker, Narvik), Sortland Storsenter (36, Sortland), Amfi Fauske (35, Fauske), Amfi Svolvær (32, Vågan), Amfi Meyer (29, Rana), Sjøsiden (29, Vefsn), Trekanten (13, Bodø).
Troms: Salto Bysenteret (24 butikker, Harstad), Amfi Bertheus (14, Harstad), K1 Storhandel (14, Tromsø).
Finnmark: Nissen Hammerfest Senter (31, Hammerfest), Parksenteret (29, Alta), Amfi Kirkenes (20, Sør-Varanger).

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


Galleri[rediger | rediger kilde]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Halden Arbeiderblad 29/12-2012: Nå er Nordby Nordens største
  2. ^ NRK. «Slakter norske bysentre i ny bok». NRK (norsk). Besøkt 30. januar 2017. 
  3. ^ a b c d e f g h Tall for 2011. Dagens Næringsliv 6. januar 2012
  4. ^ Amfi Moas hjemmeside, om senteret Besøkt 4. oktober 2015.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Tall fra kjøpesenter i Trøndelag for 2012. Adresseavisen 14. januar 2013
  6. ^ Åpnet 4. oktober 2012
  7. ^ CC Stadion. Besøkt 20. november 2014.
  8. ^ Omsetningsøkning på 228 millioner for City Nord Besøkt 2017-02-03
  9. ^ City Nord butikkoversikt Besøkt og telt 2016-11-27
  10. ^ Amfi - AMFI Narvik - Om AMFI Narvik Arkivert 21. juli 2016 hos Wayback Machine.. Amfi Narvik. Besøkt 21. oktober 2012.
  11. ^ Nerstranda. Besøkt 21. oktober 2012.
  12. ^ KOCH senteret. Norconsult. Besøkt 21. oktober 2012.
  13. ^ Arkaden Skien Storsenter
  14. ^ Arkaden Butikker Arkivert 4. februar 2017 hos Wayback Machine.
  15. ^ Amfi - AMFI Kanebogen - Om AMFI Kanebogen Arkivert 11. september 2013 hos Wayback Machine.. AMFI Kanebogen. Besøkt 21. oktober 2012.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Senteroversikter på nettsidene til Sektor-gruppen, Amfi, Steen & Strøm og Thon
  • Linkoversikt fra kategori for kjøpesentre, Startsiden.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]