Bjørneparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dyrepasseren er ferdig med mating av bjørnen Rugg
Deler av bjørneinnhegningen

Bjørneparken, tidligere Vassfaret Bjørnepark, er en dyrepark med norske rovdyr, ville hjortedyr og husdyr. Parken er på 267 mål og ligger rett ved Flå i Hallingdal, like ved Vassfaret. Parken har også aktiviteter som hinderløype, lekeapparater og en nyåpnet berg-og-dal-bane. Innendørs finnes det et stort lekerom med klatrestativ, et rovdyrsenter og Norges største krokodilleland. Våren 2020 åpnet en ny stor utstilling med Amurleoparder, verdens mest utrydningstruede kattedyr. Bjørneparken involverer seg i bevaring av dette kattedyret i naturen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bjørneparken ble anlagt i 1997 etter at Kristen Gandrud og Magne Trøstheim ga bort deler av gårdsbruket til å etablere en bjørnepark.[trenger referanse]

Binna Nora ammer to av sine unger

Bjørneparken besøkes årlig av ca 80 000 besøkende, og er med dette Norges nest største dyrepark.

Per 2020 lever de fire bjørner i Bjørneparken. Den opprinnelige og gamle bjørnen Rugg, binnen Nora, halvbrødrene Trym og Anton. Bjørneparken produserer ikke bjørneunger, og oppfostrer ikke barn på dyrene med mindre det foreligger en plan for deres videre liv.

Bjørneparken har også gaupe, elg, hjort, rådyr, rødrev og gårdsdyr som sau, geit, gris og alpakka. Bjørneparken har fôringsprogram som tar de besøkende med på runder i parken hvor de får være med på fôringene av dyrene.

Våren 2016 åpnet Bjørneparken en ny utstilling - "Krokodilleland" - med 30 krokodiller, anaconda, mindre slanger, krokodillevaran og 12 aldabraskilpadder.

Parken ledes av direktør Kees Oscar Ekeli.

Rovdyrene i Bjørneparken har sitt naturlige habitat i områdene rundt parken. Innhegningene er store, og holdes så naturlige som mulig.

Bjørneparken har bevart eldre hus fra setre og plasser i Flå. I en av bygningene kan man se hvordan skogsdrift foregikk i gamle dager.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]