Sandane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandane
Sandane sett fra Utsikten i Fjellbygda
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneGloppen
InnbyggernavnSandensar
Postnummer6823 Sandane
Areal2,43 km²
Befolkning2 520[a] (2023)
Bef.tetthet1 037 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Preposisjon Sandane
Kart
Sandane
61°46′38″N 6°12′56″Ø

Sandane er et tettsted og administrasjonssenteret i Gloppen kommune i Vestland. Tettstedet har 2 520[1] innbyggere per 1. januar 2023. Sandane ligger innerst i Gloppefjorden, en sørøstgående fjordarm av Nordfjord.

Sentrum er forholdsvis moderne, men noen historiske bygg står igjen. Heradshuset med et fireveis klokketårn er sentralt plassert, og Gloppen Hotell er regnet blant landets «historiske hoteller». Utover dette er stedet preget av flere nye bygg, der handelshuset «Sandane senter» er det største.

Firda videregående skole, stiftet i 1922 som Firda Gymnas, ligger i Sandane. En relativt stor andel av elevene bor på hybel. Dette miljøet blir skildret i NRK P3s nett- og TV-serie Lovleg.

Sandane har et fotballag i 4. divisjon og håndballag i 2. divisjon, også kjent som GHK (Gloppen Håndballklubb). Sandane har også en ni hulls golfbane som ligger like ved Eidsfossen.

Like ved, mot øst, ligger Nordfjord Folkemuseum i et lunt område kalt Jølet. Museet har en stor samling med gamle hus og gjenstander fra hele Nordfjord.

Sandane lufthamn, Anda, ligger like ved. Største idrettsklubb er STIL, Sandane Turn og Idrettslag.

Boligbebyggelsen i Sandane er sentrert om området Åsen, sør for sentrum, og Leirbrekka mot nordvest.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sandane ligger tett på naturen. Beliggenheten ved fjorden preger bebyggelsen med en rekke kaianlegg mot sjøen. Mot nord ligger stiger terrenget bratt mot Fjellbygda. Mot sør ligger boligområdet Åsen, og sør for Gloppeelva ligger området Bukta, med Sandane Camping ved Fitjesanden. Mot øst på et platå ca. 30 meter over havet ligger Eide, samt gådene Holvik og Evebø. Platået har et rikt jordsmonn, og gårdene var i middelaldertider regnet som storgårder på vestlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]