Sletten senter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sletten senter
Sletten senter.JPG
Det utvidede Sletten senter i 2010. I forgrunnen bybanen i Bergen.
Beliggenhet
Map
Sletten senter
60°21′23″N 5°21′33″Ø
LandNorge
BeliggenhetBergen kommune

Sletten senter er et kjøpesenterSletten i Årstad bydel i Bergen, etablert i 1964. Det er landets nest eldste kjøpesenter, og det største som til da var blitt bygget i Norge. Sletten holdeplassbybanen i Bergen ligger ved inngangen til senteret. Senteret ble renovert, ombygget og utvidet i 2006.

Gunnar Garbo holder en valgkamptale på Sletten senter i forkant av stortingsvalget 1969.

Sletten senter åpnet i mars 1964, og var den gang noe helt nytt i Norge. Kun på Lambertseter i Oslo hadde man et lignende, men en god del mindre senter.

Sletten senter og hele anlegget, med tilliggende boligblokk, ble bygget over 10 mål beitemark. Det startet med 19 butikker fordelt på 3 400 kvadratmeter. Senteret er blitt utvidet og modernisert, sist i 2006. Man har beholdt U-formen, mens arealet på plassen mellom byggene er blitt noe redusert og brukes til rekreasjon istedenfor parkering. Underetasjen er blitt parkeringsanlegg. Anlegget ligger vestvendt, med utsikt over rekreasjonsområder, Tveitevannet og Slettebakken skole.

Etter den storstilte boligbyggingen på 1950-tallet var det et yrende forretningsliv på Landås i Bergen. Både på Mannsverk og i Birkeveien lå et samvirkelag. Flere steder kunne man handle dagligvarer, fisk, kjøtt, brød og melk over disk. Her fantes frisør, apotek, manufaktur, elektroforretning, skomaker og fargehandel flere steder. Det var en ny tanke i Norge å samle alle disse tilbudene under ett tak.

Butikksenteret på Sletten representerte en ny trend innen varehandel utenfor de store byene, og starten på en ny handlekultur. Butikksenteret skulle betjene behovene til opptil 25.000 mennesker rundt Slettebakken, Fridalen og Langhaugen. Alle forretningstyper skulle samles under ett tak, sammen med tjenester som lege, tannlege og vaktmester. I forlengelsen av senteret ble det bygget en høyblokk med 40 leiligheter. Prosjektet skulle koste rundt tre millioner kroner.

Sletten butikksenter ble reist som et tidstypisk funkisbygg. To rektangulære fløyer med baldakiner mot gårdsplassen knyttet sammen med en kvadratisk fløy med midtpassasje gjorde at folk kunne handle under tak fra den ene forretningen til den andre. Bygningsmassen omkranset en U-formet plass med parkering for 50 biler. Dette var framsynt på en tid da bilen fortsatt var et statussymbol, og ikke for folk flest.

Planene for senteret ble utviklet i tråd med resultatene av en markedsanalyse foretatt av Frank W. Wagtskjold i AS Markedsanalyse, etter nye amerikanske metoder. Her ble statistikk over befolkningens sammensetning og kjøpekraft satt sammen med teorier om bydelens og landets vekst og utvikling. Anlegget ble tegnet av arkitekt Arne Halvorsen, som måtte hente inspirasjon fra USA og København, der det fantes lignende anlegg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]